Sari direct la conținut

Turcia anunță că va transmite instanțelor internaționale detaliile dosarului de omor care a scandalizat guvernul american

HotNews.ro
Turcia anunță că va transmite instanțelor internaționale detaliile dosarului de omor care a scandalizat guvernul american
ISTANBUL, TURKIYE - SEPTEMBER 21: Fans of Fenerbahce hang a banner for Aysenur Ezgi Eygi, 26, a dual Turkish-US national, was killed on Sept. 6 by Israeli forces during a peaceful protest against Israeli settlements in the town of Beita, outside of Nablus, West Bank, prior to the Turkish Super Lig week 6 match between Fenerbahce and Galatasary at Ulker Stadium on September 21, 2024 in Istanbul, Turkiye. Ali Atmaca / Baner de comemorare a lui Aysenur Ezgi Eygi la un meci al echipei de fotbal Fenerbahce, FOTO: AA/ Abaca Press / Profimedia Images

Turcia va transmite instanțelor internaționale dovezile pe care susține că le-a strâns cu privire la moartea lui Aysenur Ezgi Eygi, o femeie turco-americană care a fost împușcată mortal de trupele israeliene mai devreme în cursul lunii septembrie, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut luni de către ministrul turc al justiției Yilmaz Tunç, acesta precizând că detaliile dosarului vor fi transmise Curții Internaționale de Justiție și Curții Penale Internaționale, cea care în luna mai a acestui an a cerut emiterea unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului său al apărării Yoav Gallant, și a liderilor Hamas.

Aysenur Ezgi Eygi a fost ucisă pe 6 septembrie, în timp ce participa la un protest împotriva extinderii coloniilor israeliene din Cisiordania pe fondul conflictului din Fâșia Gaza.

Israelul a admis că trupele sale au împușcat-o pe activistă, dar a afirmat că a fost un act neintenționat ce a avut loc în timpul unei manifestații care a degenerat în violență.

Agenția Reuters amintește că aliații occidentali ai Israelului au fost înfuriați de atitudinea sfidătoare a guvernului lui Netanyahu în ceea ce privește atacurile coloniștilor israelieni violenți asupra palestinienilor din Cisiordania.

Guvernul de la Ankara a precizat mai devreme în cursul acestei luni că Turcia a deschis o investigație cu privire la uciderea lui Eygi și că va cere emiterea unor mandate de arestare internaționale pentru cei responsabili de împușcarea mortală a acesteia.

Președintele turc Recep Erdogan vehiculase anterior posibilitatea ca dosarul să fie înaintat Curții Penale Internaționale.

Împușcarea mortală a lui Eygi a înfuriat atât guvernul turc, cât și cel american

Uciderea lui Eygi a tensionat și mai mult relațiile tot mai fragile dintre guvernul lui Netanyahu și administrația democrată de la Casa Albă. Guvernul american, care a denunțat intensificarea atacurilor asupra palestinienilor din Cisiordania, a cerut demararea unei anchete rapide cu privire la circumstanțele morții lui Eygi.

Washingtonul a catalogat drept „inacceptabilă” uciderea acesteia și a declarat că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta pe viitor.

Casa Albă a afirmat de asemenea că investigația preliminară desfășurată de Israel nu a exonerat trupele sale și a avertizat că are în vedere o serie de măsuri, dacă nu este pe deplin mulțumită de rezultatele anchetei israeliene.

„Vom aduce rapoartele privind [moartea lui] Aysenur atât pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, cât și la Curtea Internațională de Justiție, unde cazul de genocid continuă”, a declarat luni ministrul turc al justiției Yilmaz Tunc, referindu-se la dosarul în care instanța de la Haga deliberează asupra acțiunilor israeliene din Fâșia Gaza.

„Vom transmite de asemenea dovezile privind [moartea lui] Aysenur investigației în desfășurare la Curtea Penală Internațională cu privire la agresorii israelieni”, a adăugat oficialul turc.

INTERVIURILE HotNews.ro