Sari direct la conținut

VIDEO „Artistul protestatar” care a lovit-o pe Marina Abramovic cu un tablou în cap a distrus acum o sculptură a artistului disident Ai Weiwei

HotNews.ro
Sculptura „Porcelain Cube”, semnată de artistul chinez Ai WeiWei / FOTO: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia
Sculptura „Porcelain Cube”, semnată de artistul chinez Ai WeiWei / FOTO: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Vaclav Pisvejc, un cetăţean ceh în vârstă de 57 de ani, care se prezintă ca un artist protestatar, cunoscut pentru mai multe incidente din lumea artei, printre care și că a lovit-o pe Marina Abramovic cu un tablou în cap, a dat din nou „lovitura”. De data aceasta, el a distrus o sculptură a artistului disident chinez Ai Weiwei în timpul vernisajului unei expoziții din Bologna, Italia, relatează AFP, potrivit News.ro.

Sculptura realizată cu alb și albastru, numită „Porcelain Cube”, făcea parte din expoziţia „Who Am I”, la muzeul Palazzo Fava din Bologna.

Vineri, un bărbat s-a strecurat în spatele operei şi a aruncat-o la pământ, spărgând-o. Ai Weiwei a publicat o fotografie a lucrării vandalizate pe contul său de Instagram.

„Cu regret trebuie să comentez actul de vandalism care s-a abătut asupra operei lui Ai Weiwei, un mare artist şi un prieten drag”, a spus Arturo Galansino, curatorul expoziţiei, într-un mesaj pentru AFP.

Ai Weiwei „era îngrijorat dacă cineva a fost rănit şi a cerut să ia rămăşiţele operei sale”, a adăugat Galansino.

Galansino a adăugat: „Din păcate, îl cunosc pe autorul acestui gest necugetat dintr-o serie de episoade similare” care au avut loc „de-a lungul anilor la diverse expoziţii şi în diverse instituţii din Florenţa”, în centrul Italiei.

Vaclav Pisvejc a fost arestat

Poliţia l-a arestat pe făptaş. Este vorba de Vaclav Pisvejc, un cetăţean ceh în vârstă de 57 de ani, care se prezintă ca un artist protestatar şi care nu este la prima sa încercare.

În septembrie 2018, el a agresat-o pe artista Marina Abramovic, lovind-o în cap cu un tablou care o reprezenta.

Abramovic pleca de la un eveniment din Palazzo Strozzi, Florența, când bărbatul s-a apropiat de ea cu un tablou „distorsionat” care o reprezenta, despre care ea a crezut că este un cadou. 

„A înaintat privindu-mă drept în ochi și am zâmbit crezând că era un cadou pentru mine. Într-o fracțiune de secundă i-am văzut expresia schimbându-se și devenind violentă. Știi, pericolul vine întotdeauna foarte repede, ca moartea”, scria la momentul respectiv revista britanică Dazed.

Ea nu a făcut plângere împotriva lui Pisvejc atunci.

INTERVIURILE HotNews.ro