Sari direct la conținut

În plin ciclon Boris, românii au dat, în Parlamentul UE, testul „cine e de vină și cine plătește pentru inundații”? Ce au făcut

HotNews.ro
În plin ciclon Boris, românii au dat, în Parlamentul UE, testul „cine e de vină și cine plătește pentru inundații”? Ce au făcut
Inundații la Slobozia Conachi, judetul Galați. FOTO: Inquam Photos / George Călin

În ultimele săptămâni, numeroase țări din Europa Centrală și de Est – Austria, Italia, Cehia, Slovacia, Germania, Polonia, dar și România – au fost afectate de inundații puternice, ca urmare a Ciclonului Boris. Aceste fenomene au fost agravate de schimbările climatice, provocând victime, decese și daune materiale, în special în zonele cu infrastructură mai puțin dezvoltată. 

În România, inundațiile au afectat cel mai mult zona Moldovei, județele Vaslui și Galați, provocând chiar și decese. Situația se va înrăutăți în perioada următoare, când vârful furtunii va ajunge în țara noastră. Din păcate, vedem deja că inundațiile au provocat daune serioase la locuințe și la infrastructură, arătând nevoia urgentă de măsuri mai bune pentru prevenirea și gestionarea dezastrelor naturale din partea autorităților naționale și locale. 

Nu este prima oară când Uniunea Europeană se confruntă cu astfel de catastrofe naturale. Tocmai de aceea, în timp, s-au utilizat diferite mecanisme de cooperare pentru a putea face față efectelor acestora, precum Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), Mecanismul de Protecție Civilă a UE sau politica de coeziune, datorită orientării sale regionale. Cu toate acestea, s-a constatat că bugetul dedicat acestor tipuri de inițiative nu este suficient pentru ca statele să poată colabora eficient împotriva dezastrelor majore. 

În acest context, pe 19 septembrie, a fost votată o rezoluție în Parlamentul European pe tema măsurilor pe care Uniunea Europeană trebuie să le ia în considerare pentru o mai bună prevenție, gestionare și cooperare în cazul catastrofelor naturale. Rezoluția reflectă nu doar o recunoaștere a provocărilor cu care se confruntă statele membre, dar și un angajament colectiv al UE de a construi o Uniune mai rezilientă.

Mulți europarlamentari români au semnat și sprijinit acest text.

Citește pe Panorama.ro cine sunt europarlamentarii români care au semnat acest text și ce spune PE despre inundații.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro