Sari direct la conținut

HARTĂ Orașul-fortăreață pe care rușii au mai încercat de două ori să îl cucerească, la un pas să cadă în mâinile Moscovei, crede un expert militar ucrainean

HotNews.ro
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din Vuhledar, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din Vuhledar, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trupele Moscovei au început să ia cu asalt orașul Vuhledar din estul Ucrainei, o fortăreață care a rezistat atacurilor armatei lui Vladimir Putin de la începutul războiului din 2022, potrivit bloggerilor de război ruși și presei de stat, scrie Reuters.

Asaltul trupelor rusești asupra Vuhledar

„Unitățile rusești au intrat în Vuhledar – asaltul asupra orașului a început”, a declarat Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană. Mai mulți bloggeri de război pro-ruși au confirmat atacul.

Presa de stat rusă a declarat că orașul de pe vârful dealului din regiunea Donețk, pe care unii îl consideră o fortăreață datorită rezistenței sale îndelungate la atacurile rusești, a fost atacat de trupele inamice de pe două flancuri și că au loc lupte în estul așezării.

Grupul ucrainean de monitorizare DeepState susținea luni că trupele Moscovei aproape au încercuite orașul Vuhledar, potrivit The Moscow Times.

„Situația este dificilă”, a spus analistul militar ucrainean Ivan Stupak, adăugând că orașul ar putea cădea în „căteva zile”, având în vedere ritmul cu care trupele inamice avansează. 

Moscova, la un pas de obiectiv

Hărțile publicate luni de DeepState sugerează că trupele ruse s-ar putea apropia în sfârșit de obiectivul lor, urmând să blocheze singura intrare rămasă la nord de oraș.

„Epuizarea” în rândul forțelor ucrainene și întârzierea livrărilor de ajutoare militare occidentale către Kiev sunt factori-cheie care au permis înaintarea Rusiei înspre Vuhledar, potrivit Financial Times.  

Posibila cucerire a orașului fortăreață este o consecință a deciziei comandamentului militar de la Kiev care a redistribuit o parte din echipamentele și personalul staționat în Vuhledar pentru a ajuta la apărarea centrului logistic Pokrovsk, la aproximativ 50 de kilometri nord de orașul pe care rușii încearcă de mai mulți ani să pună mâna, consideră analistul ucrainean citat de The Moscow Times. 

Și expertul militar Rob Lee, care a publicat hărți cu presupusul avans al trupelor rusești consideră că situația din Vuhledar se deteriorează. 

O înregistrare video neverificată difuzată pe rețelele de socializare a arătat un oraș aflat sub un tir puternic de artilerie.

Avans rapid pentru trupele rusești

Forțele ruse din estul Ucrainei au avansat în august cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, potrivit mai multor hărți din surse deschise, chiar dacă o incursiune ucraineană în regiunea rusă Kursk a încercat să forțeze Moscova să distragă trupele lui Putin.

Statul Major al Ucrainei a declarat marți că Rusia a încercat să captureze poziții ucrainene în apropiere de Pavlivka și Vuhledar, dar nu a oferit alte detalii. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu despre situația din Vuhledar.

Trupele ruse au avansat rapid pe Pokrovsk din august și sunt acum poziționate la mai puțin de 10 kilometri de oraș propriu-zis, susține Stupak. 

Expertul militar israelian David Sharp crede că  ocuparea orașului Pokrovsk va fi un „punct cheie” în „bătălia pentru regiunea Donețk” pentru Moscova, potrivit The Moscow Times

Cucerirea Vuhledarului, posibil regres major pentru Ucraina

Deși Vuhledar nu este atât de important din punct de vedere strategic, cucerirea lui de către ruși ar fi un regres pentru trupele ucrainene, mai susține Stupak. 

Experții militari consideră că Ucraina are șanse reduse de a ține piept Rusiei în Donețk dacă Occidentul nu va oferi mai mult sprijin Kievului. 

Vuhledar a rezistat la numeroase atacuri de la izbucnirea războiului în 2022 și a devenit un punct-cheie pentru apărarea ucraineană în partea de sud a regiunii Donețk.

Rușii au mai încercat de două ori să cucerească Vuhledar

Armata rusă a încercat de două ori să cucerească orașul minier Vuhledar în 2023. Tot de atâtea ori a fost măcelărită, nota Forbes anul trecut.

„Pierderea lui Vuhledar ar fi nu numai o lovitură de moral pentru Ucraina, deoarece acest oraș a rezistat multor atacuri din 2022, dar și o amenințare pentru securitatea întregii părți de sud-vest a regiunii Donețk încă neocupată, alături de o amenințare la adresa flancului sudic al Pokrovskului”, a declarat Federico Borsari, membru al Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), pentru The Kyiv Independent.

Armata ucraineană pierde treptat teren în apropiere de Pokrovsk, care servește drept centru major de aprovizionare pentru grupul său de forțe din Donbas. Trupele ruse mențin atât o superioritate numerică, cât și o putere de foc copleșitoare, comandamentul reușind să îi înlocuiască rapid pe militarii morți sau răniți cu și mai mulți soldați, angajați pe bază de contract.

INTERVIURILE HotNews.ro