Sari direct la conținut

Kremlinul anunță când va pune capăt „operațiunii militare” din Ucraina

HotNews.ro
Dmitri Peskov, alături de Vladimir Putin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Dmitri Peskov, alături de Vladimir Putin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Declarația făcută marți de Dmitri Peskov, și citată de Reuters, vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să îi prezinte lui Joe Biden, în SUA, un plan pe termen lung privind victoria în război.

Rusia nu are altă alternativă decât să își atingă toate obiectivele în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind despre războiul la scară largă declanșat de trupele Moscovei în februarie 2022.

Peskov a spus că, de îndată ce obiectivele vor fi atinse, „operațiunea militară” se va încheia.

El nu a menționat obiectivele, dar Rusia a vorbit de la începutul războiului despre de-militarizarea și de-nazificarea Ucrainei, dar și despre stabilirea unui statut neutru pentru Kiev. Moscova a subliniat repetat că orice discuții despre un armistițiu trebuie să pornească de la realitățile de pe front, acest lucru însemnând că Kievul ar trebui să renunțe la dorința de a recâștiga teritoriile controlate în prezent de Rusia.

Declarația lui Peskov vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să îi prezinte lui Joe Biden, în SUA, un plan pe termen lung privind victoria în război, plan care urmărește să asigure susținerea Washingtonului și a aliaților occidentali pe termen lung.

Ce vrea Kievul

În câteva declarații pe care le-a făcut despre „planul pentru victorie”, Zelenski a menționat că acesta constă în patru puncte principale, cu un al cincilea punct suplimentar care urmează să fie pus în aplicare după încheierea ostilităților. Planul se concentrează pe consolidarea apărării Ucrainei și pe crearea condițiilor pentru încheierea războiului.

Zelenski a declarat pentru CNN că planul acoperă aspecte precum securitatea, poziția geopolitică a Ucrainei, ajutorul „foarte puternic” pentru apărare și asistența economică.

Danilo Lubkivskîi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, a sugerat că planul de victorie ar include probabil intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asigurarea unui cer sigur deasupra Ucrainei, precum și perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO și garanțiile internaționale de securitate.

Dar unul dintre elementele esențiale ale planului de victorie este probabil aprobarea SUA și a altor aliați pentru ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, o capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova.

O decizie mult așteptată

Kremlinul a mai declarat marți că publicul ar trebui să reasculte declarațiile președintelui Vladimir Putin din Sankt Petersburg pentru a înțelege răspunsul Rusiei la o posibilă decizie a Occidentului de a permite Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale.

„Dacă această decizie (privind rachetele) este luată, asta va însemna nimic mai puțin decât implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina. Aceasta va fi participarea lor directă, iar acest lucru, desigur, va schimba semnificativ însăși esența, însăși natura conflictului”, a spus Putin pe 12 iunie la Sankt Petersburg.

Rusia, a spus el, va fi forțată să ia ceea ce Putin a numit „decizii adecvate” pe baza noilor amenințări.

El nu a precizat care ar putea fi aceste măsuri, dar a vorbit în trecut despre opțiunea de a înarma inamicii Occidentului cu arme rusești pentru a lovi ținte occidentale din străinătate, iar în iunie a vorbit despre desfășurarea de rachete convenționale îndreptate spre Statele Unite și aliații lor europeni.

Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, este, de asemenea, în curs de revizuire a doctrinei sale nucleare – circumstanțele în care Moscova ar utiliza arme nucleare.

În iunie, la Sankt Petersburg, Putin a declarat că Occidentul a greșit când a presupus că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare și a spus că doctrina nucleară a Kremlinului nu ar trebui trecută cu vederea.

„Din anumite motive, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”, a declarat Putin când a fost întrebat de Reuters în iunie despre posibilitatea folosirii armelor nucleare împotriva Ucrainei.

INTERVIURILE HotNews.ro