Sari direct la conținut

Noi detalii despre explozia pagerelor folosite de Hezbollah: Materialul explozibil a fost ascuns atât de bine încât nu putea fi detectat

HotNews.ro
Noi detalii despre explozia pagerelor folosite de Hezbollah: Materialul explozibil a fost ascuns atât de bine încât nu putea fi detectat
Urmările exploziilor din Beirut. FOTO: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Israelul a putut efectua atacul asupra grupării libaneze Hezbollah după ce a introdus explozibil în bateriile pagerelor aduse în Liban, potrivit a doi oficiali libanezi care au vorbit cu CNN. Potrivit unei investigații a publicației americane, operațiunea a fost efectuată de către serviciul de informații israelian Mossad și serviciul secret al armatei.

Mii de explozii ale pagerilor au vizat săptămâna trecută gruparea Hezbollah. Cel puțin 37 de persoane au fost ucise și aproape 3000 rănite.

Ulterior, serviciile au deschis o anchetă privind modul în care au fost fabricate pagerele și cum au ajuns la Hezbollah.

Una dintre sursele de securitate libaneze a declarat pentru CNN că modul în care materialul exploziv a fost ascuns în bateriile pagerelor a fost atât de sofisticat încât nu a putut fi detectat, dar nu a precizat prin ce fel de controale au trecut dispozitivele înainte de a intra în țară.

A doua sursă de securitate de rang înalt a declarat că a examinat unul dintre pagerele compromise și a asistat la explozia controlată a acestuia. Acesta a declarat pentru CNN că materialul exploziv era „legat” în interiorul bateriei cu litiu a pagerului și era practic nedetectabil. El a adăugat că nu a mai văzut niciodată așa ceva.

Un dispozitiv exploziv improvizat are cinci componente-cheie: o sursă de energie, un inițiator, un detonator, o încărcătură explozivă și o carcasă în care să le pună pe toate. Sean Moorhouse, fost ofițer al armatei britanice și expert în eliminarea dispozitivelor explozive, a declarat că ar fi fost necesare doar un detonator și o încărcătură explozivă pentru a transforma pagerele în arme, acestea având deja celelalte trei componente.

„Trebuia făcut în așa fel încât să fie invizibil”, a declarat Moorhouse, adăugând că o modalitate de a face acest lucru ar fi putut fi modificarea bateriei în sine – implantarea unui detonator electronic și a unei mici încărcături explozive în interiorul carcasei sale metalice, ceea ce ar fi făcut-o imposibil de detectat cu ajutorul imagisticii, de exemplu cu raze X.

Alți experți care au analizat imaginile exploziilor au afirmat, de asemenea, că dispozitivele explozive păreau să fi fost ascunse în pager-uri, ceea ce sugerează un atac sofisticat al lanțului de aprovizionare care implică un actor de stat.

Acest lucru a coincis cu evaluările inițiale ale autorităților libaneze. Misiunea Libanului la Organizația Națiunilor Unite a precizat, într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU vinerea trecută, că o investigație preliminară a constatat că dispozitivele de comunicații au fost implantate cu explozibili înainte de a ajunge în țară, manipulate „într-un mod profesionist” de „entități străine”.

Autoritățile libaneze au stabilit că dispozitivele au fost detonate prin trimiterea de mesaje electronice către acestea, potrivit scrisorii, care a fost văzută de CNN. Israelul a fost responsabil pentru efectuarea atacurilor, care au detonat mii de dispozitive simultan, a declarat misiunea ONU din Liban. Israelul nu a comentat public privind exploziile.

INTERVIURILE HotNews.ro