Sari direct la conținut

Activistele care au aruncat cu supă de roșii pe un tablou celebru de Van Gogh au fost condamnate la închisoare

HotNews.ro
Activistele care au aruncat cu supă de roșii pe un tablou celebru de Van Gogh au fost condamnate la închisoare
Protestul controversat al activistelor „Just Stop Oil” a avut loc în octombrie 2022, FOTO: Just Stop Oil / The Mega Agency / Profimedia Images

Două activiste pentru climă, membre ale grupului „Just Stop Oil”, care au aruncat supă de roșii pe tabloul „Floarea-Soarelui” de Van Gogh au fost condamnate la închisoare vineri în Marea Britanie, anunță Reuters. 

Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, și Anna Holland, 22 de ani, au aruncat cu supă de roșii Heinz pe tabloul găzduit de Galeria Națională de la Londra în data de 14 octombrie 2022.

„Ofițerii au ajuns rapid la fața locului la Galeria Națională în această dimineață, după ce două protestatare Just Stop Oil au aruncat o substanță peste un tablou și apoi s-au lipit de un perete”, preciza la momentul respectiv poliția britanică.

Gestul lor, care a fost pe larg comentat pe rețelele de socializare, a deteriorat rama tabloului, dar nu și pictura în sine.

Cu toate acestea, procurorii britanici au considerat că fapta lor constituie distrugere și le-au trimis în judecată. Cele două tinere au pledat nevinovat însă Instanța Regală Southwark din Londra a dat câștig de cauză acuzării la finalul procesului ce s-a încheiat în luna iulie.

Instanța a pronunțat acum și sentințele pentru cele două activiste: Plummer a primit doi ani de închisoare pentru distrugere, în timp ce Holland a fost condamnată la 20 de luni de detenție pentru aceeași faptă.

Val de atacuri ale activiștilor împotriva unor opere de artă celebre

Acțiunea lor a fost una dintre primele ce s-au încadrat în ceea ce avea să devină ulterior o serie de proteste prin care activiștii pentru climă au atacat opere de artă celebre pentru a încerca să tragă un semnal de alarmă privind încălzirea globală.

În majoritatea acestor cazuri operele de artă în sine nu au fost deteriorate sau au suferit pagube minore.

Însă autoritățile dintr-un număr tot mai mare de țări au început să ia măsuri ferme împotriva protestelor pentru climă în condițiile în care activiștii și-au extins acțiunile pentru a viza și perturbarea traficului aerian și rutier, printre altele.

Activiștii de la Just Stop Oil declarau în octombrie 2022 că valoarea tabloului pe care l-au stropit cu supă de roșii este de peste 80 de milioane de euro, deși estimările criticilor de artă variază.

În luna ianuarie a acestui an două activiste pentru climă au stropit cu supă și „Gioconda” (sau Mona Lisa), considerat cel mai scump tablou din lume.

INTERVIURILE HotNews.ro