Sari direct la conținut

Toată România, sub coduri meteo. Şefa ANM anunţă perioade cu ploi torenţiale, cu cantităţi de peste 100 de litri pe metru pătrat în unele zone / Ministrul Mediului: Duminică va fi cea mai grea zi

HotNews.ro
Toată România, sub coduri meteo. Şefa ANM anunţă perioade cu ploi torenţiale, cu cantităţi de peste 100 de litri pe metru pătrat în unele zone / Ministrul Mediului: Duminică va fi cea mai grea zi
Ploi în România. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Surse imagini: Shutterstock

Debitele estimate pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol, însă situaţii mai grele vor exista pe cursurile interioare din bazinele hidrografice aflate sub avertizări, iar duminică va fi „cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile”, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet. Potrivit meteorologilor, în unele zone cantitățile de precipitații vor atinge 100 de litri pe metru pătrat.

Șefa Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat că duminică, atunci când intră în vigoare codul portocaliu, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, dar şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali vor fi perioade cu ploi torenţiale.


Meteorologii nu exclud extinderea codului portocaliu de ploi și vijelii

„Este posibil să cumulăm cantităţi de precipitaţii de 50-90 de litri pe metru pătrat, izolat de peste 100 de litri pe metru pătrat. Iar în restul ţării vorbim despre un cod galben și despre cantităţi de 25-40 de litri pe metru pătrat şi local de peste 50 de litri/mp. Vor fi intensificări de vânt, cu 45-65 de kilometri pe oră, iar în Moldova şi estul Munteniei, temporar, rafalele vor depăși 70 de kilometri pe oră”, a anunţat şefa ANM în videoconferinţa cu autorităţile locale, conform News.ro.

Potrivit acesteia, dacă vineri şi sâmbătă temperaturile vor fi de 32-33 de grade Celsius, de duminică va avea loc o răcire accentuată a vremii, iar la munte este posibil să cadă lapoviţă şi ninsoare.

Elena Mateescu a subliniat că nu este exclusă emiterea de avertizări de tip nowcasting privind fenomene severe imediate, după cum nu este exclusă extinderea codului portocaliu pentru unele zone din sud-estul ţării, mai ales sudul Moldovei şi partea de nord-est a Munteniei şi chiar existenţa unui „areal de cod roşu”.

Ministrul Mediului: Duminică va fi cea mai grea zi

De asemenea, în baza avertizărilor meteo hidrologii au actualizat prognoza hidrologică, iar reprezentanții Apelor Române spun că „este posibil să avem creşteri de nivel, dar fără atingerea unor cote care să pună în pericol locuinţe”.

Ei subliniază că autorităţile trebuie să monitorizeze cursurile de apă întrucât chiar dacă nivelul acestora nu va creşte foarte mult, se pot produce blocaje în zona unor poduri.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus, la rândul său, că duminică va fi „cea mai grea zi” în ceea ce priveşte inundaţiile.

„Important de ştiut este şi care sunt acele situaţii care ar trebui să alerteze comunităţile în aval de pe un curs de apă. Totodată, este important să monitorizăm în teren, să nu ne bazăm doar pe instalaţiile de colectare a datelor automate pe care le avem. Am dispus, mai ales în judeţul Galaţi, acolo unde avem foarte multe albii colmatate deja să încercăm să decolmatăm, să regularizăm cât mai multe dintre ele pentru a avea o secţiune suficientă care să permită scurgerea apei. Una peste alta, suntem pregătiţi, toată lumea e în alertă în ceea ce priveşte Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea Ministerului Mediului. Ne pregătim pentru ziua de duminică care va fi cea mai grea zi”, a spus Fechet pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, oficialul a menţionat că debitele estimate de către hidrologi nu vor crea probleme, situaţiile grele fiind prognozate pentru cursurile interioare de apă.

„Debitele comunicate de către hidrologi pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol. Dacă vom avea situaţii mai grele, le vom avea cel mai probabil pe cursurile interioare de apă din bazinele hidrografice care sunt deja bine delimitate pe harta comunicată de către colegii de la INHGA şi care precizează foarte clar care sunt acele cursuri de apă unde există riscul unor inundaţii”, a mai spus ministrul Mediului.

INTERVIURILE HotNews.ro