Sari direct la conținut

LIVE Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah. Hezbollah a confirmat moartea liderului său

LIVE Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah. Hezbollah a confirmat moartea liderului său
Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Forțele israeliene l-au ucis pe șeful grupării Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt arab al armatei, Avichay Adraee, la o zi după un atac israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, potrivit Reuters și Times of Israel. La circa trei ore de la anunțul Israelului, Hezbollah a confirmat uciderea liderului său și a jurat că va continua lupta împotriva Israelului „în sprijinul Gazei și a Palestinei și în apărarea Libanului și poporului său onorabil”.

Cele mai importante informații despre conflictul Israel-Hezbollah, LIVEText:

Gruparea palestiniană Hamas a declarat că deplânge moartea liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, relatează Reuters.

Hezbollah a confirmat moartea liderului său Hassan Nasrallah, după ce Israelul a declarat că acesta a fost ucis într-un atac aerian vineri.

Liderul suprem al Iranului, mutat într-o locație securizată, în condiții de securitate sporită, după asasinarea liderului Hezbollah

Nasrallah a fost vizat în timp ce se afla la sediul principal al Hezbollah din suburbiile sudice ale Beirutului, un bastion al Hezbollah cunoscut sub numele de Dahiyeh. Cartierul general este subteran, sub clădirile rezidențiale din Dahiyeh, potrivit armatei israeliene.

„Lovitura a fost efectuată în timp ce șefii Hezbollah se aflau la sediul lor și erau implicați în coordonarea activităților teroriste împotriva cetățenilor statului Israel”, a anunțat armata israeliană.

Șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat, după asasinarea șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, că Israelul va ajunge la oricine amenință țara și cetățenii săi.

„Acesta nu este sfârșitul uneltelor din cutia de instrumente. Mesajul este simplu, pentru oricine amenință cetățenii statului Israel, vom ști cum să ajungem la el”, spune el.

Anterior acestui anunț, nu a existat nicio confirmare imediată a soartei lui Hassan Nasrallah după atacurile masive de vineri ale Israelului asupra unui centru de comandă a Hezbollah despre care avea informații că îl găzduiește pe liderul grupării, dar o sursă apropiată de Hezbollah a declarat pentru Reuters că s-a pierdut contactul cu el.

Știrea inițială: Israelul nu a spus public dacă a încercat să-l lovească pe Nasrallah, dar un înalt oficial israelian a declarat pentru Reuters că liderii Hezbollah au fost vizați.

„Cred că este prea devreme pentru a spune… Uneori ei ascund când reușim”, a spus oficialul israelian reporterilor, întrebat dacă atacul de vineri l-a ucis pe Nasrallah.

De asemenea, un oficial israelian a confirmat pentru The Times of Israel că loviturile l-au vizat pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, despre care existau informații că se afla la centrul de comandă în acel moment.

„Este foarte greu să-l imaginezi ieșind în viață dintr-o astfel de lovitură”, a spus oficialul, în timp ce mai multe relatări din mass-media ebraică spun că Israelul evaluează în creștere posibilitatea conform căreia Nasrallah a fost ucis în atacul asupra sediului subteran.

Anterior, o sursă apropiată de Hezbollah a declarat pentru Reuters că Nasrallah este în viață. Agenția iraniană de presă Tasnim a relatat, de asemenea, că este în siguranță. Un înalt oficial iranian de securitate a declarat pentru Reuters că Teheranul verifică situația liderului Hezbollah.

O sursă apropiată de Hezbollah a spus că atacurile israeliene au aplatizat șase clădiri. A fost cel mai puternic atac din Beirut în aproape un an de conflict între Hezbollah și Israel. Rețelele de televiziune israeliene au relatat că atacul a implicat bombe în valoare totală de zeci de tone de explozibili.

Cine este Hassan Nasrallah

Sayyed Hassan Nasrallah a condus Hezbollah-ul din Liban de-a lungul deceniilor de conflict cu Israelul, ocupându-se de transformarea grupării într-o forță militară cu influență regională și devenind una dintre cele mai proeminente figuri arabe din ultimele generații, toate acestea cu sprijinul Iranului.

Purtând turbanul negru al unui sayyed sau al unui descendent al profetului Mahomed, Nasrallah își folosește discursurile pentru a mobiliza Hezbollah, dar și pentru a transmite amenințări atent calibrate.

El a devenit secretar general al Hezbollah în 1992, la doar 35 de ani, fiind fața publică a unui grup fondat de Gărzile Revoluționare din Iran în 1982 pentru a lupta împotriva forțelor de ocupație israeliene.

Israelul l-a ucis pe predecesorul, Sayyed Abbas al-Musawi, într-un atac din elicopter asupra convoiului în care se afla. Nasrallah a condus Hezbollah când gherilele sale au alungat în cele din urmă forțele israeliene din sudul Libanului în 2000, punând capăt unei ocupații de 18 ani.

În rândul susținătorilor, Nasrallah a fost lăudat pentru că a înfruntat Israelul și a sfidat Statele Unite. Pentru inamici, el este șeful unei organizații teroriste și un mandatar al teocrației islamiste șiite a Iranului în lupta sa pentru influența în Orientul Mijlociu.

Portretul lui Hassan Nasrallah, purtat de susținători Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Influența sa regională a fost expusă pe parcursul a aproape un an de conflict declanșat de războiul din Gaza, când Hezbollah a intrat în luptă trăgând asupra Israelului din sudul Libanului în sprijinul aliatului său palestinian Hamas, iar grupurile yemenite și irakiene au urmat exemplul.

„Ne confruntăm cu o mare bătălie”, a spus Nasrallah într-un discurs susținut pe 1 august la înmormântarea comandantului militar de vârf al Hezbollah, Fuad Shukr, care a fost ucis într-o lovitură israeliană asupra suburbiilor din sudul Beirutului controlate de Hezbollah.

Cu toate acestea, când mii de membri Hezbollah au fost răniți și zeci uciși, după ce dispozitivele lor de comunicații au explodat într-un aparent atac israelian săptămâna trecută, acea bătălie a început să se întoarcă împotriva grupării pe care o conduce. Între timp, Israelul și-a escaladat dramatic atacurile, ucigând mai mulți comandanți de rang înalt Hezbollah în lovituri direcționate și declanșând un bombardament masiv în zonele controlate de Hezbollah din Liban, care a ucis sute de oameni.

Ce ar însemna uciderea lui Nasrallah

Dacă Hassan Nasrallah a fost ucis în atacurile israeliene asupra Beirutului, acesta va fi cel mai mare succes al Israelului de până acum. Ar însemna, de asemenea, că Iranul trebuie să decidă dacă a venit momentul să intervină, relatează SkyNews.

Israelul a încercat să îl găsească și să îl ucidă în timpul războiului purtat în 2006, dar nu a reușit.

Clădire din suburbiile Beirutului lovită vineri de Israel Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Liderii pot fi înlocuiți cu ușurință și adesea cu cineva mai periculos decât înainte, după cum a demonstrat uciderea fostului lider Hezbollah Abbas al Musawi în 1992. Dacă Nasrallah a fost ucis, va fi cel mai mare succes pentru Israel de până acum. Dar, chiar dacă Nasrallah este mort, Hezbollah nu este.

Presupunerea imediată este că gruparea va răspunde cu rafale de rachete în Israel, vizând probabil Tel Aviv.

Aproximativ 30 de rachete au fost deja lansate vineri seara. Au fost făcute interceptări în Haifa și o rachetă a lovit o casă în Safed. Ar putea urma mult mai multe.

Dar uciderea lui va însemna că Hezbollah va fi din nou în dezordine. Structura lor de comandă a fost grav degradată. Probabil că va fi nevoie de timp pentru a coordona un răspuns și acesta va fi probabil sub îndrumarea Iranului.

Iranul trebuie, de asemenea, să facă o alegere acum. Teheranul nu a fost de acord cu Nasrallah în ultimele săptămâni, dar pierderea unui aliat atât de important ar fi o lovitură uriașă pentru liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.

După ce a rezistat oportunității de a se implica, Iranul ar putea decide că a sosit momentul să renunțe la mănuși și să desfășoare miile de rachete pe care le-a furnizat Hezbollah.

Alternativ, după 10 zile atât de dificile, ar putea decide că această rundă de lupte trebuie să se încheie și să se retragă, cu Hezbollah încă în stare să se reconstruiască și să lupte în altă zi.

INTERVIURILE HotNews.ro