Sari direct la conținut

Cine a fost Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis de Israel. În 32 de ani la conducere, a transformat gruparea din Liban într-o forță regională

HotNews.ro
Cine a fost Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis de Israel. În 32 de ani la conducere, a transformat gruparea din Liban într-o forță regională
Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah Foto: AFP / AFP / Profimedia

Sayyed Hassan Nasrallah a condus Hezbollah-ul din Liban de-a lungul deceniilor de conflict cu Israelul, ocupându-se de transformarea grupării într-o forță militară cu influență regională și devenind una dintre cele mai proeminente figuri arabe din ultimele generații, toate acestea cu sprijinul Iranului, relatează Reuters. Sâmbătă, armata israeliană a anunțat uciderea sa într-un atac asupra Beirutului desfășurat cu o zi înainte. Gruparea Hezbollah nu a făcut niciun anunț public.

Purtând turbanul negru al unui sayyed sau al unui descendent al profetului Mahomed, Nasrallah își folosea discursurile pentru a mobiliza Hezbollah, dar și pentru a transmite amenințări atent calibrate.

El a devenit secretar general al Hezbollah în 1992, la doar 35 de ani, fiind fața publică a unui grup fondat de Gărzile Revoluționare din Iran în 1982 pentru a lupta împotriva forțelor de ocupație israeliene.

Israelul l-a ucis pe predecesorul, Sayyed Abbas al-Musawi, într-un atac din elicopter asupra convoiului în care se afla. Nasrallah a condus Hezbollah când gherilele sale au alungat în cele din urmă forțele israeliene din sudul Libanului în 2000, punând capăt unei ocupații de 18 ani.

În rândul susținătorilor, Nasrallah a fost lăudat pentru că a înfruntat Israelul și a sfidat Statele Unite. Pentru inamici, el este șeful unei organizații teroriste și un mandatar al teocrației islamiste șiite a Iranului în lupta sa pentru influența în Orientul Mijlociu.

Influența sa regională a fost expusă pe parcursul a aproape un an de conflict declanșat de războiul din Gaza, când Hezbollah a intrat în luptă trăgând asupra Israelului din sudul Libanului în sprijinul aliatului său palestinian Hamas, iar grupurile yemenite și irakiene au urmat exemplul.

„Ne confruntăm cu o mare bătălie”, a spus Nasrallah într-un discurs susținut pe 1 august la înmormântarea comandantului militar la vârful Hezbollah, Fuad Shukr, care a fost ucis într-o lovitură israeliană asupra suburbiilor din sudul Beirutului controlate de Hezbollah.

Cu toate acestea, când mii de membri Hezbollah au fost răniți și zeci uciși, după ce dispozitivele lor de comunicații au explodat într-un aparent atac israelian săptămâna trecută, acea bătălie a început să se întoarcă împotriva grupării pe care o conduce. Între timp, Israelul și-a escaladat dramatic atacurile, ucigând mai mulți comandanți de rang înalt Hezbollah în lovituri direcționate și declanșând un bombardament masiv în zonele controlate de Hezbollah din Liban, care a ucis sute de oameni.

„Victorie divină”

Conflictul cu Israelul a definit în mare măsură cei 32 de ani în fruntea grupării. El a declarat „Victoria divină” în 2006, după ce Hezbollah a purtat 34 de zile de război cu Israelul, câștigând respectul multor arabi obișnuiți care crescuseră văzând cum Israelul le învingea armatele.

Dar a devenit o figură din ce în ce mai divizivă în Liban și în lumea arabă în general, pe măsură ce zona de operațiuni a Hezbollah s-a extins în Siria și dincolo de aceasta, reflectând intensificarea conflictului dintre Iranul șiit și monarhiile arabe sunnite din Golf, aliate Statelor Unite.

În timp ce Nasrallah a prezentat implicarea Hezbollah în Siria – unde a luptat în sprijinul președintelui Bashar al-Assad în timpul războiului civil – drept o campanie împotriva jihadiștilor, criticii au acuzat gruparea că a devenit parte a unui conflict regional sectar.

Acasă, criticii lui Nasrallah au afirmat că aventurismul regional al Hezbollah a impus un preț insuportabil Libanului, determinând arabii din Golf, altădată prietenoși, să evite țara – un factor care a contribuit la colapsul financiar din 2019.

În anii care au urmat războiului din 2006, Nasrallah a fost mereu la un pas de un nou conflict cu Israelul, acumulând rachete iraniene pentru a forma un „echilibru al terorii” descurajator într-un concurs atent măsurat de amenințare și contraamenințare.

Războiul din Gaza, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, a provocat cel mai grav conflict dintre Hezbollah și Israel din 2006, care a costat gruparea sute de luptători, inclusiv comandanți de top.

După ani de încurcături în alte părți, conflictul a pus din nou accentul pe lupta istorică a Hezbollah cu Israelul.
„Plătim aici prețul pentru frontul nostru de sprijin pentru Gaza și pentru poporul palestinian și pentru adoptarea cauzei palestiniene”, a declarat Nasrallah în discursul din 1 august.

Nasrallah a crescut în cartierul sărăcăcios Karantina din Beirut. Familia sa provine din Bazouriyeh, un sat din sudul Libanului, predominant șiit, care formează astăzi nucleul politic al Hezbollah.

El face parte dintr-o generație de tineri libanezi șiiți a căror viziune politică a fost modelată de Revoluția islamică din Iran din 1979.

Înainte de a conduce gruparea, obișnuia să petreacă nopțile alături de gherilele din prima linie care luptau împotriva armatei de ocupație a Israelului. Fiul său adolescent, Hadi, a murit în luptă în 1997, o pierdere care îi conferă legitimitate în rândul principalului său electorat șiit din Liban.

Dușman puternic

El are un istoric de amenințări la adresa unor inamici puternici. Pe măsură ce tensiunile regionale au escaladat după izbucnirea războiului din Gaza, Nasrallah a lansat un avertisment ușor voalat către navele de război americane din Marea Mediterană, spunându-le: „Ne-am pregătit pentru flotele cu care ne amenințați”.

În 2020, Nasrallah a promis că soldații americani vor părăsi regiunea în sicrie, după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac al unei drone americane în Irak.

El și-a exprimat opoziția fermă față de Arabia Saudită cu privire la intervenția sa armată în Yemen, unde, cu sprijinul SUA și al altor aliați, Riadul a încercat să înfrângă Houthi, aliați ai Iranului.

Pe măsură ce tensiunile regionale au crescut în 2019 în urma unui atac asupra instalațiilor petroliere saudite, el a declarat că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ar trebui să oprească războiul din Yemen pentru a se proteja.

„Nu pariați pe un război împotriva Iranului pentru că vă vor distruge”, a spus el într-un mesaj adresat Riadului.

În timpul conducerii lui Nasrallah, Hezbollah s-a confruntat și cu adversarii de acasă, în Liban. În 2008, el a acuzat guvernul libanez – sprijinit la acea vreme de Occident și Arabia Saudită – că a declarat război prin interzicerea rețelei interne de comunicare a grupului său. Nasrallah a jurat să „taie mâna” care a încercat să o dezmembreze.

Această amenințare a provocat patru zile de război civil care a opus Hezbollah luptătorilor sunniți și druzi, iar gruparea șiită a cucerit jumătate din capitala Beirut.

El a negat ferm orice implicare a Hezbollah în asasinarea fostului prim-ministru Rafik al-Hariri în 2005, după ce un tribunal susținut de ONU a pus sub acuzare patru membri ai grupării.

Nasrallah a respins verdictul tribunalului, care, în 2020, a condamnat în cele din urmă trei dintre aceștia în contumacie pentru asasinatm ca fiind un instrument în mâinile dușmanilor Hezbollah.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro