Sari direct la conținut

O promisiune făcută de președintele chinez la un banchet dă fiori lumii întregi: „Nimeni nu poate opri mersul istoriei!”

HotNews.ro
O promisiune făcută de președintele chinez la un banchet dă fiori lumii întregi: „Nimeni nu poate opri mersul istoriei!”
Xi Jinping/Profimedia

Liderul chinez Xi Jinping și-a reiterat promisiunea de a realiza „reunificarea” cu Taiwanul în ajunul celei de-a 75-a aniversări a Chinei comuniste, în timp ce Beijingul și-a demonstrat puterea militară în perioada premergătoare sărbătorii naționale.

La un banchet de stat care a celebrat luni fondarea Republicii Populare, Xi și-a folosit discursul pentru a sublinia hotărârea sa de a realiza „reunificarea completă a patriei”.

„Este o tendință ireversibilă, o cauză a dreptății și aspirația comună a poporului. Nimeni nu poate opri mersul istoriei”, le-a spus el miilor de persoane prezente la Marea Sală a Poporului din Beijing, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică Taiwanul ca fiind al său, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, și a promis „reunificarea” cu democrația autoguvernată, prin forță dacă este necesar.

Dar mulți locuitori ai insulei se consideră taiwanezi și nu doresc să facă parte din China comunistă, scrie CNN.

Cele două părți au fost conduse de guverne separate din 1949, după încheierea războiului civil chinez. Comuniștii au preluat puterea la Beijing și au fondat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949, în timp ce naționaliștii învinși au fugit în Taiwan, mutând sediul Republicii Chineze de pe continent la Taipei.

Liderii chinezi succesivi au jurat că într-o zi vor prelua controlul asupra Taiwanului, însă Xi, cel mai hotărât lider chinez din ultimele decenii, a intensificat retorica și agresiunea împotriva insulei democratice, alimentând tensiunile de cealaltă parte a strâmtorii și stârnind îngrijorări cu privire la o confruntare militară.

„Taiwanul este teritoriul sacru al Chinei. Sângele este mai gros decât apa, iar oamenii de pe ambele părți ale strâmtorii sunt legați prin sânge”, a declarat Xi la banchetul la care au participat peste 3 000 de persoane, inclusiv oficiali, lideri de partid pensionați și demnitari străini.

El a făcut, de asemenea, apel la aprofundarea schimburilor economice și culturale peste strâmtoarea Taiwan și la promovarea „armoniei spirituale a compatrioților de pe ambele părți”.

„(Trebuie) să ne opunem cu hotărâre activităților separatiste legate de „independența Taiwanului””, a spus Xi.

Beijingul l-a catalogat pe președintele taiwanez Lai Ching-te drept un „separatist periculos”, iar tensiunile au crescut de la învestirea lui Lai în mai, în timpul căreia acesta a cerut Chinei să înceteze intimidarea Taiwanului.

Oficialii taiwanezi spun că Beijingul a intensificat activitățile militare în jurul insulei în ultimele luni, inclusiv exercițiile din mai despre care armata chineză a spus că au fost concepute pentru a-și testa capacitatea de a „prelua puterea” asupra insulei.

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că este în alertă după ce a detectat tiruri de rachete multiple în interiorul Chinei.

Problema Taiwanului a devenit un punct major de dispută între China și SUA, care menține relații strânse, dar informale, cu Taipei și care s-a obligat să furnizeze insulei arme pentru a se apăra.

Duminică, președintele american Joe Biden a aprobat un sprijin militar suplimentar de 567 de milioane de dolari pentru Taiwan, în cadrul celui mai mare pachet de ajutor pe care America l-a acordat insulei. Finanțarea va acoperi articole de apărare, precum și „educație și formare militară”, a precizat Casa Albă într-o declarație.

INTERVIURILE HotNews.ro