Sari direct la conținut

Explicația șefului AEP pentru problemele de la numărarea voturilor la locale: „cetățeni mai descurcăreți” care au dat mai multe buletine de vot

HotNews.ro
Toni Grebla, Foto: AGERPRES
Toni Grebla, Foto: AGERPRES

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat, marţi, faptul că unele chei de control nu s-au putut închide iniţial la alegerile locale pentru că unor alegători li s-au înmânat mai multe buletine de vot, informează Agerpres.

El a pus acest lucru pe seama erorilor sau a faptului că unii „cetăţeni mai ‘descurcăreţi’” ar fi dorit să avantajeze un anumit competitor.

„La alegerile din iunie, fiecare alegător a primit cinci buletine de vot. Au fost nişte cetăţeni mai ‘descurcăreţi’, care probabil au vrut să avantajeze – sau din eroare – un anumit competitor politic şi au înmânat unui alegător cinci buletine de vot. Dar printre cele cinci erau două pentru acelaşi competitor politic (…) Când s-a deschis urna, s-a constatat că au votat o mie de cetăţeni, iar când au numărat buletinele din urnă au constatat că acolo erau 1.020 de buletine de vot. 20 în plus faţă de cei care votaseră, tocmai din acest motiv. Din această cauză nu se poate închide nici acea cheie şi a trebuit să renumere, să încheie procese verbale în care să constate că există diferenţă de buletine între competitori”, a spus Greblă într-o conferinţă de presă susţinută la sediul BEC.

În contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care urmează, el a făcut apel la atenţie şi corectitudine, astfel încât să nu fie perturbat procesul electoral.

„Fac un apel la toţi cei care sunt prezenţi în secţia de votare, la toţi alegătorii să înţeleagă că orice tentativă de fraudă sau eroare – să fie mult mai atenţi – poate conduce la perturbarea procesului electoral. Aceste – fie neatenţii, fie şmecherii – nu duc la nimic bun. Dar nu vom mai avea aceste situaţii. Suntem în plină verificare a locurilor de la judeţe, respectiv sectoarele municipiului Bucureşti unde vor fi primite procesele verbale de stabilire a rezultatului votului împreună cu celelalte materiale, astfel încât să existe spaţii suficient ca să nu stea oamenii inconfortabil sau chiar înghesuiţi”, a mai spus el.

Toni Greblă a mai declarat că alegerile locale sunt cel mai greu de organizat iar cei angrenaţi în secţiile de votare depun cel mai mare efort. În acest sens, a precizat că pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, buletinul va conţine doar numele a doi candidaţi, iar numărarea şi încheierea procesului verbal de stabilire a rezultatului se va termina în cel mult două ore. Totodată, predarea materialelor şi a rezultatului votului se vor face „mult mai facil”, deoarece este „simplu de închis” cheia de control.

INTERVIURILE HotNews.ro