Sari direct la conținut

Ciolacu anunță bani de la buget pentru achiziția de către BOR a două imobile în Paris și Roma / Surse: Este vorba de peste 5,2 milioane de euro

HotNews.ro
Patriarhul daniel și premierul Marcel Ciolacu / Inquam Photos / Octav Ganea
Patriarhul Daniel și premierul Marcel Ciolacu / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul va aproba miercuri alocarea de bani din fondul de rezervă pentru sprijinirea achiziționării de către Biserica Ortodoxă Română (BOR) a două imobile în Franța și Italia, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. „Imobilul din Paris va fi transformat într-o școală românească, iar cel din Roma va găzdui un centru social rezidențial pentru mamele și copiii care vin la tratament la Spitalul Pediatric Bambino Gesù, a spus premierul.

  • UPDATE (14:03) Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat la finalul ședinței de miercuri că Executivul a aprobat o hotărâre prin care bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte se suplimentează cu 26,2 milioane lei, pentru achiziționarea a două imobile necesare unităților de cult românești din Franța și Italia, în vederea desfășurării de activități social-filantropice, culturale și educaționale.

Premierul a făcut acest anunț la începutul ședinței de Guvern. Proiectul se află în analiză pe agenda ședinței de miercuri.

  • „Ca prim-ministru mi-am asumat consolidarea parteneriatului dintre stat și culte, mai ales în domeniile social, medical și educațional. De aceea, aprobăm azi sprijinirea achiziționării de către Biserica Ortodoxă Română a două imobile în Franța și Italia.
  • Imobilul din Paris va fi transformat într-o școală românească și va contribui la păstrarea identității spirituale, culturale și lingvistice a românilor din Franța. Cel din Roma va găzdui un centru social rezidențial pentru mamele și copiii care vin la tratament la Spitalul Pediatric Bambino Gesù. Astfel, vom fi alături de familiile românilor care au nevoie de sprijinul și empatia noastră”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Surse: Este vorba de peste 5,2 milioane de euro. Cum se vor împărți banii

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte se va suplimenta cu 26,2 milioane lei, echivalentul a peste 5,2 milioane de euro.

  • „Din această sumă, 18,2 milioane lei vor fi alocați Parohiei „Sf. Parascheva și Sf. Genoveva”, Paris, din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, pentru achiziționarea și transformarea unui imobil într-un complex educațional, care va cuprinde o școală pentru mai multe cicluri de învățământ, o sală multifuncțională și o capelă, pentru a sprijini activitățile sociale și educaționale ale comunității românești din Franța.
  • Colegiul românesc va găzdui un centru de excelentă în discipline precum Limba Română, Matematică și Informatică, spațiul multifuncțional va include o sală de sport modernă, precum și săli adecvate organizării activităților extracurriculare.
  • Diferența de 8 milioane lei va fi alocată de Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pentru achiziționarea unui imobil în Roma, pentru a-l organiza într-un centru social, în care să fie găzduiți atât copiii români bolnavi care vin la tratament de specialitate la spitale de profil pediatric din Roma, cât și pe aparținătorii acestora”, conform informațiilor HotNews.ro.

Sumele rămase neutilizate se vor restitui la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului 2024, potrivit informațiilor HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro