Sari direct la conținut

Legătura dintre Rareș Mănescu și candidatul la prezidențiale Mircea Geoană există de dinainte de a-și demara campania: Fundația Renașterea, condusă de Mihaela Geoană, a primit 14.000 euro donații anul trecut

HotNews.ro
Legătura dintre Rareș Mănescu și candidatul la prezidențiale Mircea Geoană există de dinainte de a-și demara campania: Fundația Renașterea, condusă de Mihaela Geoană, a primit 14.000 euro donații anul trecut
Candidatul prezidențial Mircea Geoană sărbătorește rezultatele exit-poll-urilor, care îl plasează pe primul loc, la închiderea votării, în timp ce soția lui, Mihaela, plânge, în București, pe data de 6 decembrie 2009. Sursa foto: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Fundația Renașterea, a cărei președinte este soția candidatului independent Mircea Geoană, a primit în anul 2023 suma de 14.200 de euro printr-un contract de donație de la soții Rareș și Ramona Mănescu, scrie Digi24, citând un răspuns al Fundației. Mircea Geoană a încercat să se distanțeze de Mănescu, după investigația realizată de The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, și care arată că Rareș Mănescu este partener de afaceri cu un propagandist rus, dar și să se apere lansând atacuri la adresa jurnalistului Attila Biro

Mihaela Geoană a explicat pentru Digi24 că donația soților Mănescu a fost făcută în cadrul unei strângeri de fonduri prin licitație cu strigare în beneficiul Fundației Renașterea în octombrie 2023. 

În cadrul evenimentului au fost licitate 16 produse. Soții Mănescu au licitat două obiecte, pentru care au plătit 14.200 de euro, potrivit sursei citate. 

„Ca urmare a acestei licitații s-a făcut o donație de 14200 euro, reprezentând ambele obiecte licitate, având ca temei contractul de donație 350/09.10.2023”, se arată în răspunsul transmis Digi24.ro.

De asemenea, soția candidatului independent Mircea Geoană sublinia că Fundația nu a primit „donații, sponsorizări cash sau prin virament bancar” de la cetățeni ruși.

Mihaela Geoană acuză la rândul ei un kompromat la adresa soțului său

„Acest interes subit de a sugera ca Fundatia Renasterea are legături cu cetățeni ruși, consider ca face parte din operațiunea de kompromat organizată împotriva soțului meu, candidat independent la alegerile prezidențiale”, a subliniat Mihaela Geoană.

Amintim că jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au dezvăluit că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

Potrivit sursei citate, în timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Formațiunea România Renaște, care susține candidatura lui Mircea Geoană, spune că Rareș Mănescu nu a lucrat pentru campania acestuia

Alina Achim Inayeh, purtătoarea de cuvânt Romania Renaște, diferită de Fundația soției lui Geoană, spune, întrebată la Europa FM despre cazul Rareș Mănescu, că acesta nu a lucrat propriu-zis niciodată la campania lui Geoană. 

„Nu am știut niciodată înainte de acest lucru. A lucrat este impropriu spus pentru campania domnului Geoană. A colaborat cu noi trei luni, din februarie până în mai. A fost unul dintre coordonatorii România Renaște. Mișcarea care are ca scop statutar susținerea candidaturii domnului Geoană a promovat până la întoarcerea domnului Geoană de la NATO, cartea domnului Geoană și a ajutat la organizarea lansării acestei cărți”. 

Ea mai spune că România Renaște este o platformă pentru promovarea candidaturii domnului Geoană, dar Mănescu nu a avut funcție de conducere. 

De asemenea, Inayeh a ales să repete acuzațiile nedovedite ale lui Geoană de mai devreme cu privire la Attila Biro, jurnalist la Context.ro, care a publicat recent investigația despre legăturile șefului de campanie al lui Geoană cu propagandistul rus.

„De ce ar fi o informatie falsă și informațiile care îl privesc pe domnul Geoană nu sunt false”, s-a apărat apoi purtătoarea de cuvânt. 

Mircea Geoană a susținut mai devreme despre jurnalistul Attila Biro că „este acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

Mircea Geoană a încercat să minimizeze relația dintre el și soții Mănescu, joi, după ce și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale.

„I-am cunoscut pe Ramona și Rareș la Bruxelles. Vă reamintesc că doamna Mănescu este fost ministru de Externe și fost parlamentar, în această calitate am avut un contact. Domnul Mănescu a avut o relație episodică cu Mișcarea România Renaște, pe care a fost solicitat să o părăsească după o anumită perioadă, în timp ce eu eram la NATO și sub nicio formă în timpul unei așa-zise campanii organizate la București”, a spus Geoană.

„Relația domnului Mănescu cu așa-ziși oameni de afaceri reali sau imaginari este problema dânsului și dacă există vreun lucru necurat în relația domniei sale cu Rusia, este obligația statului român să descopere și voi fi primul care va semnala, dacă există așa ceva”.

INTERVIURILE HotNews.ro