Sari direct la conținut

Liderul Hezbollah a fost înmormântat într-un loc „provizoriu” / De ce a fost luată această decizie, permisă de religia șiită în circumstanțe excepționale

HotNews.ro
Liderul Hezbollah a fost înmormântat într-un loc „provizoriu” / De ce a fost luată această decizie, permisă de religia șiită în circumstanțe excepționale
Protest în Iran după uciderea lui Hassan Nasrallah Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis în urmă cu o săptămână într-un atac israelian în Liban, a fost înmormântat „provizoriu” într-un loc ținut secret, de teamă că funeraliile sale vor fi vizate de Israel, a declarat vineri pentru AFP o sursă apropiată Hezbollah.

„Sayyed Hassan Nasrallah a fost înmormântat într-un loc provizoriu, în așteptarea unor circumstanțe care să permită o înmormântare populară”, a declarat sursa, care a solicitat să rămână anonimă.

Aceasta a adăugat că o înmormântare populară în suburbiile din sudul Beirutului a fost imposibil de organizat pentru moment „din cauza amenințărilor israeliene de a ataca participanții la funeralii și locul său de înmormântare”.

Ritualul musulman șiit permite înmormântarea într-un loc temporar în circumstanțe excepționale.

Șeful Hezbollah a fost ucis la 27 septembrie într-o lovitură israeliană impresionantă la periferia sudică a Beirutului, un bastion al grupării pro-iraniene.

Potrivit unui oficial libanez care a solicitat anonimatul, Hezbollah a încercat, prin intermediul liderilor libanezi, să obțină „garanții” din partea Statelor Unite pentru a organiza funeralii populare.

Dar, din cauza raidurilor israeliene continue asupra Libanului, nu a reușit să obțină astfel de garanții.

Hassan Nasrallah a fost ucis împreună cu alte patru persoane, printre care comandantul frontului cu Israelul din sudul Libanului și un înalt responsabil al Gardienilor Revoluției Iraniene, potrivit Hezbollah.

Israelul, la rândul său, a afirmat că l-a ucis împreună cu aproximativ douăzeci de membri Hezbollah.

La o săptămână de la moartea sa, succesorul său nu a fost încă numit.

Vărul său, Hashem Safieddine, o figură proeminentă a Hezbollah cu legături strânse cu Iranul, a fost menționat ca potențial succesor. Acesta a fost luat la țintă în noaptea de joi spre vineri de Israel, printr-o serie atacuri consecutive în Beirut, dar nu este clar la acest moment care este soara lui Hashem Safieddine.

INTERVIURILE HotNews.ro