Sari direct la conținut

Țara care produce jumătate din uraniul mondial ține un referendum pentru prima sa centrală nucleară, dar nu există dubii privind rezultatul

HotNews.ro
Țara care produce jumătate din uraniul mondial ține un referendum pentru prima sa centrală nucleară, dar nu există dubii privind rezultatul
Satul Ulken, locul unde Kazahstanul vrea să construiască o centrală nucleară - FOTO: Ruslan PRYANIKOV / AFP / Profimedia

Kazahii s-au prezentat duminică la urne pentru un referendum – eveniment rar în Kazahstan – privind construirea primei centrale nucleare din această țară central-asiatică, cel mai mare producător mondial de uraniu din lume, dar cu deficit de electricitate, transmite AFP.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 06:00 (01:00 GMT) și se vor închide la ora 20:00, a anunțat Comisia electorală, iar rezultatele sunt așteptate luni dimineață.

Franța, prin EDF, este în cursă pentru construirea centralei, la fel ca Rusia și China, cele două mari puteri din regiune, dar și Coreea de Sud.

Niciun dubiu asupra rezultatului referendumului

Potrivit președintelui Kassym-Jomart Tokayev, acesta va fi „cel mai mare proiect din istoria Kazahstanului independent” dacă va fi aprobat, dar nu există nicio îndoială că așa va fi.

Kassym Jomart Tokayev, presedintele Kazahstanului, Foto: Pavel Aleksandrov / TASS / Profimedia
Kassym Jomart Tokayev, presedintele Kazahstanului, Foto: Pavel Aleksandrov / TASS / Profimedia

Campania pentru „da” a fost practic singura într-o țară care, în ciuda dorinței declarate de a reduce presiunea asupra societății civile de la alegerea lui Tokayev în 2019, își menține reflexele autoritare.

Și pentru a asigura o prezență ridicată la vot, autoritățile permit cetățenilor să voteze chiar dacă nu sunt înscriși pe listele electorale, iar autobuzele din marile orașe sunt gratuite duminică.

„Referendumul în sine este o dovadă suplimentară a schimbărilor enorme care au avut loc în Kazahstan în ultimii cinci ani, o altă demonstrație clară a conceptului de stat receptiv”, a declarat Tokayev înainte de vot.

Cu toate acestea, opozanții construcției, care se tem de un dezastru ecologic ca urmare a unui eventual accident, întâmpină dificultăți în a-și face auzită vocea: zeci dintre ei au fost arestați în săptămânile premergătoare referendumului, potrivit presei private locale.

Kazahstanul produce jumătate din uraniul mondial

Bogat în petrol și metale rare și producător a aproape jumătate din uraniul mondial, Kazahstanul speră să recurgă la energia nucleară pentru a compensa în sfârșit lipsa cronică de energie, în special în sud, unde trăiesc jumătate din cei aproximativ 20 de milioane de kazahi ai țării.

Problema nucleară este una sensibilă în Kazahstan, ca urmare a celor aproximativ 450 de teste nucleare sovietice efectuate între 1949 și 1989, care au expus 1,5 milioane de persoane la radiații.

Centrala urmează să fie construită în apropierea satului semi-abandonat Ulken (sud), pe malul lacului Balkhach, al doilea lac ca mărime din Asia Centrală.

INTERVIURILE HotNews.ro