Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă, scenariu după excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială: „Iacătă ce formulă nouă de guvernare, PSD-AUR”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că judecătorul constituţional propus de PNL s-a opus deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă la preşedinţia României. „Practic, se întrevăd premisele ca în turul doi să intre liderul PSD împreună cu liderul AUR; iacătă ce formulă nouă de coaliţie politică, iacătă ce formulă nouă de guvernare, PSD-AUR”, a susținut luni seară Ciucă, potrivit News.ro.

„Ca lider al PNL nu pot să comentez decizia Curţii, în schimb, când vine vorba de consecinţele acestei decizii, pot să comentez ca orice cetăţean din această ţară care se bucură de libertatea de a se exprima liber pe o serie de subiecte, iar acesta este unul cât se poate de serios când vine vorba de respectarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale, de respectarea democraţiei în România. Este o decizie care a fost luată de majoritatea judecătorilor din Curtea Constituţională, patru dintre ei fiind numiţi de PSD, iar unu de UDMR. Judecătorul numit de către PNL s-a opus acestei decizii”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o emisiune de la B1 Tv.

El a precizat că în ceea ce priveşte excluderea Dianei Şoşoacă din cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al ţării nu este vorba despre o persoană, ci despre un principiu.

„Aici nu discutăm de persoană, pentru că persoana în sine nu are niciun fel de legătură cu viziunea noastră, cu doctrina noastră, cu ideologia noastră, cu modul în care noi înţelegem democraţia. Aici este vorba de principiu şi atunci când vorbim de principii trebuie să avem foarte clar în vedere, chiar dacă nu ne place, chiar dacă se poziţionează altfel, chiar dacă are declaraţii 180 de grade diferite, uneori poate chiar şi împotriva modului în care noi înţelegem libertatea şi democraţia, totuşi este cetăţean al acestei ţări şi drepturile trebuie să-i fie respectate. Despre asta este vorba”, a susținut Ciucă.

„Iar prin această decizie sigur că există o anumită bucurie în tabăra Partidului Social Democrat pentru că, practic, se întrevăd premisele ca în turul doi să intre liderul PSD împreună cu liderul AUR; iacătă ce formulă nouă de coaliţie politică, iacătă ce formulă nouă de guvernare, PSD-AUR, şi eu cred că românii sunt suficient de vigilenţi, au suficientă înţelepciune să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei, din 1989 încoace când s-au reflectat în activitatea politică o serie întreagă de abuzuri din partea PSD, şi acum, la 35 de ani de la Revoluţie, iacătă avem posibilitatea în decembrie să se întâmple din nou aşa cum s-a întâmplat în 1989, românii să decidă din nou pentru libertate, pentru democraţie”, a adăugat liderul liberalilor.

Întrebat dacă, în opinia sa, PSD se află în spatele decizie de invalidare a candidaturii lui Şoşoacă, Ciucă a răspuns: „Atunci când vorbim de patru judecători numiţi de către PSD este lesne, este la îndemână să putem să interpretăm şi aşa”.

„Nu putem să acuzăm chestiunea asta, pentru că ar fi nedrept şi nu vreau să fiu nedrept şi să-mi bazez o afirmaţie pe dovezi care nu există. Dar ne uităm la demers, ne uităm la consecinţe, vedem care pot fi efectele şi acolo ne îndreptăm atenţia, pentru că noi trebuie să facem în aşa fel încât să nu se ajungă acolo, să nu avem din nou o abordare total autoritară prin care să se pună mâna pe toată puterea în stat, să avem şi preşedinţie, şi Parlament, şi Guvern şi Curtea Constituţională şamd”, a mai afirmat Ciucă.

De asemenea, întrebat de unde ştie cum au votat judecătorii constituţionali, câtă vreme votul judecătorilor CCR este secret, liderul PNL a răspuns: „Atât timp cât s-a vorbit în spaţiul public şi nimeni nu a contestat, daţi-mi voie să fiu un cetăţean care asumă acest mod de a fi votat decizia CCR”.

Anterior în cursul zilei, Curtea Constituţională a respins contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de decizia de neacceptare a înregistrării celei de a doua sale candidaturi la alegerile prezidențiale.

Luni seară, CCR a publicat și motivarea deciziei sale, precizând, printre altele, că „este de notorietate că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.

La şedinţa în care s-a decis respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă au fost prezenţi Marian Enache, preşedintele CCR (propus de PSD) şi judecătorii Mihaela Ciochină, Cristian Deliorga (propus de PSD), Dimitrie-Bogdan Licu (fost prim-adjunct al procurorului general, susținut de PSD), Iuliana Scântei (Propusă de PNL), Gheorghe Stan (fost adjunct al Inspecției Judiciare și fost șef al controversatei Secții Speciale), Varga Attila (propus de UDMR).

De la şedinţă au lipsit Livia Stanciu şi Elena Simina Tănăsescu, ambele propuse de preşedintele Klaus Iohannis. Iulia Scântei a formulat opinie separată.

  • Citiți și:
INTERVIURILE HotNews.ro