Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Fizică a fost câștigat în 2024 de John Hopfield și Geoffrey Hinton, „Nașul A.I.”

HotNews.ro
Cercetătorii John Hopfield și Geoffrey Hinton au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2024. Foto: Profimedia
Cercetătorii John Hopfield și Geoffrey Hinton au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2024. Foto: Profimedia

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat în 2024 cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton, poreclit „Nașul A.I”, pentru munca lor la rețelele neuronale artificiale, care au stat la baza dezvoltării tehnologiei inteligenței artificiale.

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 lui John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu rețele neuronale artificiale.”

„Realizările laureaților din acest an în fizică stau pe fundația științei fizice. Ei au arătat un mod complet nou prin care putem folosi computerele pentru a ne ajuta și ghida în abordarea multor provocări cu care se confruntă societatea noastră”, notează Academia Regală Suedeză de Științe într-un comunicat.

„Datorită muncii lor, omenirea are acum un nou instrument în trusa sa de unelte, pe care îl putem folosi în scopuri pentru bine. Învățarea automată bazată pe rețele neuronale artificiale revoluționează în prezent știința, ingineria și viața de zi cu zi”, subliniază acesta.

„Domeniul este deja pe cale să permită realizarea unor descoperiri către construirea unei societăți sustenabile, cum ar fi identificarea de noi materiale funcționale. Modul în care învățarea profundă prin rețele neuronale artificiale va fi folosită în viitor depinde de cum alegem noi, oamenii, să utilizăm aceste instrumente incredibil de puternice, deja prezente în multe aspecte ale vieților noastre”, mai transmite Academia de Științe de la Stockholm.

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat în 2024 pentru știința calculatoarelor

Laureații Premiului Nobel pentru Fizică din 2024 au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au ajutat la punerea bazelor învățării automate puternice de astăzi, mai explică Academia Suedeză.

John Hopfield a creat o structură care poate stoca și reconstrui informații. Geoffrey Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăți în date, devenind esențială pentru marile rețele neuronale artificiale utilizate acum.

„Deși computerele nu pot gândi, mașinile pot acum să imite funcții precum memoria și învățarea. Laureații din acest an au contribuit la realizarea acestui lucru. Folosind concepte și metode fundamentale din fizică, au dezvoltat tehnologii care utilizează structuri în rețele pentru a procesa informații”, explică sursa citată.

John J. Hopfield, născut în 1933 în Chicago și-a obținut doctoratul în 1958 de la Universitatea Cornell, Ithaca. Este profesor la Universitatea Princeton.

Geoffrey E. Hinton, născut în 1947 în Londra, și-a obținut doctoratul în 1978 de la Universitatea din Edinburgh. Este profesor la Universitatea din Toronto.

În 2018 Hinton a câștigat prestigiosul Premiu Turing, considerat „Premiul Nobel pentru informatică”, pentru munca sa la tehnologia de învățare automată („deep learning”). El a fost premiat atunci alături de cercetătorilor franco-american Yann LeCun și cel canadian Yoshua Bengio. Cei 3 sunt adesea numiți „Nașii A.I.” sau „Nașii deep learning”.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier „pentru metode experimentale care generează impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Calendarul decernării Premiilor Nobel în 2024

După anunțarea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină luni și a celui pentru Fizică marți, restul Premiilor Nobel din 2024 vor fi decernate în perioada 9-14 octombrie, astfel:

  • Premiul Nobel pentru Chimie – miercuri, 9 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Literatură – joi, 10 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Pace – vineri, 11 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Științe economice în memoria lui Alfred Nobel – luni, 14 octombrie.

Laureații Premiilor Nobel vor fi anunțați de HotNews.ro la scurt timp după ce ei sunt dezvăluiți de Comitetul Nobel.

Cei care doresc să urmărească în timp real ceremoniile de anunțare a laureaților o pot face în direct pe nobelprize.org și pe paginile de FacebookXYouTube și LinkedIn ale Premiilor Nobel.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat anul acesta de cercetătorilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului.

INTERVIURILE HotNews.ro