Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat în 2024 de cercetătorii Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului

HotNews.ro
Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat în 2024 de cercetătorii Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului
Cercetătorii Gary Ruvkun (stânga) și Victor Ambros sunt laureații Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2024, FOTO: Steve Jennings / Getty images / Profimedia

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat în 2024 cercetătorilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului.

„Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2024 a fost acordat lui Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului și rolului acestuia în reglarea post-transcriere a genelor”, a anunțat luni Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează Premiile Nobel.

„Genele microARN au evoluat și s-au extins în genomurile organismelor multicelulare timp de peste 500 de milioane de ani.

Astăzi, știm că există mai mult de o mie de gene pentru diferite microARN-uri la oameni și că reglarea genelor prin microARN – descoperită de laureații premiului Nobel pentru medicină din acest an – este universală în rândul organismelor multicelulare”, explică Academia Suedeză.

De ce este importantă înțelegerea microARN-ului

Înțelegerea reglării activității genelor a fost un obiectiv important timp de multe decenii. Dacă reglarea genelor nu funcționează, acest lucru poate duce la boli grave precum cancerul, diabetul sau afecțiunile autoimune.

Celulele și țesuturile nu se dezvoltă normal fără microARN-uri. O reglare anormală poate contribui la cancer, iar mutații în genele care codifică microARN-uri au fost găsite la oameni, cauzând afecțiuni precum pierderea congenitală a auzului, tulburări oculare și scheletice.

„Victor Ambros și Gary Ruvkun, au făcut o descoperire revoluționară care a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor, esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni. Acum se știe că genomul uman codifică peste o mie de microARN-uri. MicroARN-urile se dovedesc a fi fundamentale pentru modul în care organismele se dezvoltă și funcționează”, subliniază Academia Regală de Științe de la Stockholm.

Cine sunt Victor Ambros și Gary Ruvkun, laureații Premiului Nobel pentru Medicină din 2024

Victor Ambros s-a născut în 1953 în Hanover, New Hampshire, SUA. A obținut doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, în 1979, unde a făcut și cercetări postdoctorale între 1979 și 1985. În 1985, a devenit cercetător principal la Universitatea Harvard. A fost profesor la Dartmouth Medical School între 1992 și 2007, iar în prezent este profesor Silverman de Științe Naturale la University of Massachusetts Medical School, Worcester, MA.

Gary Ruvkun s-a născut în Berkeley, California, SUA, în 1952. A obținut doctoratul la Universitatea Harvard în 1982. A fost cercetător postdoctoral la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, între 1982 și 1985. În 1985, a devenit cercetător principal la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School, unde în prezent este profesor de genetică.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost decernat cercetătorilor Katalin Kariko și Drew Weissman „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”.

Calendarul decernării Premiilor Nobel în 2024

După anunțarea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină luni, restul Premiilor Nobel din 2024 vor fi decernate în perioada 8-14 octombrie, astfel:

  • Premiul Nobel pentru Fizică – marți, 8 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Chimie – miercuri, 9 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Literatură – joi, 10 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Pace – vineri, 11 octombrie;
  • Premiul Nobel pentru Științe economice în memoria lui Alfred Nobel – luni, 14 octombrie.

Laureații Premiilor Nobel vor fi anunțați de HotNews.ro la scurt timp după ce ei sunt dezvăluiți de Comitetul Nobel.

Cei care doresc să urmărească în timp real ceremoniile de anunțare a laureaților o pot face în direct pe nobelprize.org și pe paginile de FacebookXYouTube și LinkedIn ale Premiilor Nobel.

FOTO Articol: © Bertil Jonsson | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro