Sari direct la conținut

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina cu Moderna începând de luni. Tot ce trebuie să știi despre imunizarea cu al doilea vaccin autorizat pentru adolescenți

HotNews.ro
Copil vaccinat anti-Covid, Foto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images
Copil vaccinat anti-Covid, Foto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august. Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer. La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Cum te poți vaccina cu Moderna – cu programare sau direct la centrul de vaccinare

Există 4 modalități pentru a te vaccina cu Moderna:

  • 1. Prin programare prealabilă în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – programarea este posibilă începând de duminică, 1 august.
  • 2. Prin prezentare directă la un centru de vaccinare unde imunizarea se face cu serul Moderna (lista centrelor unde este folosit vaccinul Moderna este vizibilă tot în platformă).
  • 3. De asemenea, poți întreba medicul tău de familie dacă în cabinetul lui a fost distribuit vaccinul Moderna, iar dacă răspunsul este da, te poți vaccina și la cabinetul medicului de familie.
  • 4. La evenimentele de tip maraton sau drive-trough unde este folosit vaccinul Moderna.

Adolescenții trebuie să fie însoțiți de părinte sau tutorele legal

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Cum arată schema de vaccinare cu serul Moderna

Schema de vaccinare cu serul Moderna la adolescenți este aceeași ca la adulți: două doze administrate la interval de 28 de zile.

Al doilea vaccin autorizat pentru adolescenți

Vaccinul Moderna a fost autorizat pe 24 iulie de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea la grupa de vârstă 12-17 ani.

Este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai și folosit în România, pentru imunizarea adolescenților, de la începutul lunii iunie.

Moderna și Pfizer, „vaccinurile-surori”: Ambele folosesc tehnologia ARN mesager

Ca și vaccinul produs de Pfizer-BionTech, vaccinul Moderna folosește tehnologia mRNA (ARN mesager), care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este însă modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi mai scăzute, astfel că a ajuns, în România, inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la 6 luni păstrat -20°C.

Protecția oferită de cele două vaccinuri în fața infectării cu coronavirus este însă similară – peste 90%.

Vaccinul Moderna, eficiență de 96% în cazul adolescenților

Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficiență de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au arătat rezultatele unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.

Vaccinul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă”, arătau atunci reprezentanții companiei.

Ce efecte secundare provoacă vaccinarea cu Moderna la adolescenți

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenți efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulţi:

  • durere la locul injectării
  • cefalee, oboseală
  • dureri musculare
  • frisoane.

Moderna a început, de asemenea, în luna martie, studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-COVID-19 și la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro