Sari direct la conținut

Partidul de extremă-dreapta din Spania a primit împrumuturi de peste 9 milioane de euro de la o bancă maghiară. Viktor Orban respinge orice implicare

HotNews.ro
Santiago Abascal, presedintele VOX, Foto: Profimedia Images
Santiago Abascal, presedintele VOX, Foto: Profimedia Images

Statul maghiar deține 30% dintre acțiunile de la bancă MBH, de unde formațiunea de extremă dreapta Vox a luat împrumuturile pentru finanțarea campaniilor de anul trecut pentru alegerile locale și generale. Principalul acționar al băncii este Lőrinc Mészáros, cel mai bogat maghiar și un prieten din copilărie al premierului Viktor Orban, relatează Politico.

În ciuda tuturor acesteor legături, guvernul maghiar a respins, luni seară, orice implicare în finanțarea partidului spaniol. Răspunsul a venit ca urmare a unei solicitări făcute de către parlamentarul de opoziție Ágnes Vadai.

„Posibilul împrumut acordat în Spania de o bancă comercială la care faceți referire în întrebare, ca orice alt caz, putea fi decis printr-o decizie simplă de afacere, în care guvernul maghiar nu are niciun rol și nicio informație”, a transmis János Fónagy, secretar de stat al premierului maghiar.

Vox a negat că știa despre legăturile dintre bancă și Viktor Orban și a subliniat că a plătit între timp împrumutul.

Legăturile dintre Vox și Viktor Orban nu se opresc aici. În iulie, partidul s-a alăturat grupului „Patrioți pentru Europa” din Parlamentul European fondat de către formațiunea premierului maghiar.

Decizia a provocat consternare în Spania întrucât Vox era parte din familia „Conservatorilor și Reformiștilor Europeni” unde deținea funcția de vicepreședinte. De asemenea, președintele Vox, Santiago Abascal a avut mesaje dure la adresa unor partide din noul grup, precum Liga din Italia și Vlaams Belang din Belgia, din cauză că au susținut independența Cataloniei.

Nu este prima dată când o bancă maghiară finanțează un partid de extremă-dreapta, amintește Politico. MKB, predecesorul MBH, a finanțat cu 10,6 milioane de euro campania lui Marine Le Pen pentru alegerile prezidențiale din 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro