Sari direct la conținut

Noi repatrieri din Liban. O aeronavă MApN a adus în țară 58 de români și membri de familie,

HotNews.ro
Noi repatrieri din Liban. O aeronavă MApN a adus în țară 58 de români și membri de familie,
Cetățeni români și membri de familie repatriați din Liban Foto: MAE

Majoritatea celor repatriați sunt femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, precizează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

„Cele 58 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță”, a precizat diplomația română.

Ei au fost repatriați cu o aeronavă de transport de tip C-130 Hercules, din dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Aeronava, care a decolat din Baza 90 Transport Aerian către Beirut în jurul orei 7.00 și s-a întors la Otopeni la ora 15.40, a repatriat 58 de persoane aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim care au solicitat asistență Ministerului Afacerilor Externe”, a transmis MApN.

Este al patrulea zbor organizat de autoritățile române prin care sunt repatriați cetățeni din Liban ca urmare a escaladării tensiunilor dintre Israel și gruparea Hezbollah și atacurilor masive care au loc zilnic.

Până în prezent, cu cele patru zboruri au fost repatriați în total 270 de cetățeni români și membri de familie.

„Operațiunea este susținută, de asemenea, de alte autorități române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmând să acorde asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București”, potrivit MAE.

MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „Evitați orice călătorie!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze.

Tensiunile regionale crescute, declanșate în urmă cu un an de atacul grupării palestiniene Hamas din Gaza asupra sudului Israelului, au escaladat în ultimele săptămâni, ajungând să cuprindă Libanul.

Armata israeliană a afirmat marți că loviturile aeriene de amploare împotriva instalațiilor subterane ale Hezbollah din sudul Libanului din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin 50 de luptători, inclusiv șase comandanți de sector și oficiali regionali.

INTERVIURILE HotNews.ro