Sari direct la conținut

România rămâne la ușa Schengenului terestru, anunță Austria. Ministrul Gerhard Karner: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”

HotNews.ro
Gerhard Karner, Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia
Gerhard Karner, Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Consiliul Justiție și Afaceri Interne a discutat azi pregătirea României și a Bulgariei pentru aderarea deplină la Schengen. Înainte de reuniune, ministrul de Interne Gerhard Karner a semnalat însă că în vreme ce fluxul de migranți a scăzut, nu a sosit încă momentul ca România și Bulgaria să adere la Schengenul terestru, scrie publicația austriacă Kurier.

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a subliniat înaintea reuniunii JAI că nu a sosit încă timpul pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengenul terestru, scrie Kurier.at.

„Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe țări”, a declarat Karner. Acesta a citat exemplul frontierei dintre Austria și Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, el consideră că nu a sosit încă momentul ca România și Bulgaria să adere la Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.

România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, înaintea Consiliului JAI de la Luxemburg, potrivit Agerpres.

„Am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am redus semnificativ migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiţi să implementăm toate instrumentele Schengen”, a spus Predoiu.

El a precizat că, deşi joi nu este ziua adoptării unei decizii, este însă ziua în care se pregăteşte o astfel de decizie.

„Vom discuta cu colegii noştri în perspectiva unei astfel de decizii. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor ţării noastre şi, implicit, ale UE”, a afirmat ministrul român de Interne.

Consiliul JAI va discuta dacă România și Bulgaria au aplicat intern acquisul Schengen.

Problema aderării României și Bulgariei la Schengen cu granițele terestre va fi discutată la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi din Luxemburg. Mai exact, miniștrii vor discuta dacă țara noastră și Bulgaria au aplicat intern acquisul Schengen.

Austria este singura țară care se opune în prezent aderării depline a celor două țări la spațiul european fără frontiere interne.

„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe”, spune un comunicat oficial al consiliului.

„Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, mai spune comunicatul.

Viktor Orban, premierul Ungariei, țara care deține președinția rotativă a UE, a cerut miercuri în plenul Parlamentului UE ca România și Bulgaria să devină membre depline în Schengen până la sfârșitul anului.

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla, dar a temperat așteptările cu privire la reuniunea de miercuri.

Ciolacu a asigurat că chestiunea Schengen „se află pe agendă”. „Nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a spus premierul.

El s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen. „România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a adăugat Ciolacu.

Partidul Libertății (FPÖ) condus de radicalul Herbert Kickl a câștigat la sfârșitul lui septembrie alegerile parlamentare din Austria. Prezența FPÖ într-un eventual guvern ar oferi o veste proastă României. Asemenea conservatorilor cancelarului Karl Nehammer, partidul, care are un discurs dur împotriva migrației, se opune aderării depline a țării noastre și a Bulgariei la Schengen.

Vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu se declarase și el marți încrezător că România poate adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la începutul anului viitor, deşi a admis că la Consiliului JAI de joi nu se va întâmpla nimic concret.

Eurodeputatul PSD a solicitat în Parlamentul European luni, în cadrul unei dezbateri privind reintroducerea controalelor la frontierele Schengen de către anumite state membre, ca României să i se ofere o perspectivă concretă privind aderarea cu frontierele terestre până la sfârşitul anului în cadrul Consiliului JAI de săptămâna aceasta.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi-a arătat și el convingere că, la Consiliul JAI din 10 octombrie, România va primi semnalele pozitive în perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024 privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Concret, în consiliul JAI din 10 octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul”, a declarat Predoiu, potrivit site-ului MAI.

INTERVIURILE HotNews.ro