Sari direct la conținut

Guvernul Nehammer, criticat chiar în Austria pentru blocarea aderării României la Schengen: „Decizia ÖVP a fost o manevră pură. Jocul tactic a izolat Austria”

HotNews.ro
Cancelarul Karl Nehammer alaturi de ministrul sau de interne, Gerhard Karner, Foto: Nicolay Doychinov / AFP / Profimedia Images
Cancelarul Karl Nehammer alaturi de ministrul sau de interne, Gerhard Karner, Foto: Nicolay Doychinov / AFP / Profimedia Images

Partidul austriac NEOS a cerut joi guvernului de la Viena să renunțe la veto-ul impus aderării României și Bulgariei la Schengen cu granițele terestre. Ministrul de Interne Gerhard Karner a anunțat însă că deși cele două țări sunt pe drumul cel bun, o aderare deplină nu poate avea încă loc.

„Ministrul de interne Karner are șansa de a deschide în sfârșit calea pentru România și Bulgaria în spațiul Schengen”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al NEOS pentru politică externă și șeful delegației în Parlamentul UE, Helmut Brandstätter.

Recent, comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a precizat, de asemenea, că controalele la frontierele terestre trebuie să fie ridicate până la sfârșitul anului.

„Austria nu trebuie să mai pună frână”, a cerut Brandstätter, potrivit unui comunicat al partidului NEOS care a sosit pe locul patru în alegerile parlamentare din 29 septembrie, cu 9.2%.

Eurodeputatul a mai subliniat că România și Bulgaria îndeplinesc de ani de zile toate criteriile de aderare.

„Respingerea de către ÖVP (Partidul Popular Austriac) a aderării la Schengen a fost o manevră pură înainte de alegerile pentru landul Austria Inferioară – și a funcționat prost. Jocul tactic a izolat Austria, a afectat în mod direct locația noastră de afaceri și pune presiune pe familiile care sunt dependente de îngrijire”, a mai spus Brandstätter.

Poziția NEOS a fost formulată înaintea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne în care s-a discutat despre stadiul pregătirii României și Bulgariei pentru aderarea deplină la Schengen.

Înainte de reuniune, ministrul de Interne Gerhard Karner a semnalat însă că în vreme ce fluxul de migranți a scăzut, nu a sosit încă momentul ca România și Bulgaria să adere la Schengenul terestru, scrie publicația austriacă Kurier.

„Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe țări”, a declarat Karner. Acesta a citat exemplul frontierei dintre Austria și Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ.

Cu toate acestea, el consideră că nu a sosit încă momentul ca România și Bulgaria să adere la Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.

INTERVIURILE HotNews.ro