Sari direct la conținut

Armata israeliană a atacat poziții ale trupelor ONU de menținere a păcii în Liban. Un incident similar a avut loc și anul trecut

HotNews.ro
Armata israeliană a atacat poziții ale trupelor ONU de menținere a păcii în Liban. Un incident similar a avut loc și anul trecut
Militari ONU în Liban Foto: AFP / AFP / Profimedia

Forțele israeliene au tras, marți, asupra a două poziții folosite de forțele ONU de menținere a păcii în Liban (UNIFIL) și au vizat o a treia miercuri, a anunțat UNIFIL, citată de Reuters.

UNIFIL a spus că doi dintre militarii săi au fost răniți, după ce un tanc israelinan a tras asupra unui turn de supraveghere al cartierului general al forței ONU, situat la Naqoura. Turnul s-a prăbușit, iar cei doi soldați s-au rănit în cădere.

„Orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii este o încălcare gravă a dreptului umanitar internanțional”, se spune într-un comunicat al UNIFIL. Deocamdată, armata israeliană nu a comentat incidentul.

De asemenea, soldați israelieni au tras asupra unei poziții a ONU la Ras Naqoura „lovind intrarea unui buncăr în care militarii se adăposteau, avariind vehicule și un sistem de comunicații”.

Forța de menținere a păcii UNIFIL a fost instituită în 1978 și lărgită în 2006, după un război între Israel și Hezbollah. Printre națiunile care contribuie cu militari se află Franța , Italia, Indonezia, Malaezia și Ghana.

Incidente similare au avut loc și la finele anului trecut. Tiruri israeliene au lovit un vehicul de patrulare al UNIFIL pe 25 noiembrie, în sudul ţării, în ziua a doua a unui armistiţiu între Israel şi Hamas. Sediul UNIFIL din sudul Libanului fusese, de asemenea, lovit anterior de tiruri de obuze, potrivit ONU.

Forţa ONU în Liban a fost lovită și la începutul lunii decembrie când agenția de presă libaneză NNA relata că un tanc israelian Merkava a lovit un turn de pază al unei poziții UNIFIL din apropierea frontierei, vizavi de Metula.

„Nu am vizat UNIFIL, nu am lovit o poziţie a UNIFIL”, a afirmat la rândul său o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

INTERVIURILE HotNews.ro