Sari direct la conținut

„Guvernul a manipulat vremea”. Meteorologii, amenințați cu moartea din cauza unor conspirații alimentate de Trump și susținătorii săi, după ce SUA au fost lovite de două uragane

HotNews.ro
„Guvernul a manipulat vremea”. Meteorologii, amenințați cu moartea din cauza unor conspirații alimentate de Trump și susținătorii săi, după ce SUA au fost lovite de două uragane
Uraganul MIlton a lovit miercuri Florida Foto: Julio Cortez / AP / Profimedia

Meteorologii americani care zilele acesteau au urmărit traiectoria uraganului Milton au fost vizați de teorii ale conspirației conform cărora aceștia controlează vremea, abuzuri și chiar amenințările cu moartea, pe fondul a ceea ce ei spun că este o creștere fără precedent a dezinformării, după ce două uragane majore au lovit SUA, relatează The Guardian.

O serie de afirmații false și amenințări s-au rostogolit în cele două săptămâni de când uraganul Helene a străbătut șase state, provocând câteva sute de morți, urmată apoi de uraganul Milton care a lovit Florida miercuri.

Amploarea dezinformării, care a fost alimentată de Donald Trump și de susținătorii săi, a fost de așa natură încât a împiedicat capacitatea de a ajuta comunitățile afectate de uragan, potrivit șefei Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (Fema).

Katie Nickolaou, un meteorolog din Michigan, a spus că ea și colegii ei au fost țintele celor mai multe conspirații, primind mesaje care susțin că meteorologii sau guvernul creează și dirijează (nu sunt) uragane de categoria 6 (nu există), iar oamenii de știință ar trebui uciși, în timp ce echipamentele radar trebuie fie demolate.

„Nu am văzut niciodată o furtună care să acumuleze atât de multă dezinformare, am stins informații incorecte peste tot”, a spus Nickolaou.

„Am avut o grămadă de oameni care spun că am creat și ghidat uraganul, sunt oameni care presupun că controlăm vremea. A trebuit să subliniez că un uragan are energia a 10.000 de bombe nucleare și nu putem spera să controlăm asta. Dar retorica a devenit și violentă, mai ales că au existat oameni care spun că cei care l-au creat pe Milton ar trebui uciși.”

O postare adresată lui Nickolaou spunea: „Opriți respirația celor care le-au creat și pe afiliații lor”. Ea a răspuns: „Uciderea meteorologilor nu va opri uraganele. Nu pot să cred că a trebuit să scriu asta.”

„Oamenii mi-au trimis o multitudine de injurii, oameni care îmi spun să tac și să mă așez, oameni care cred că este în regulă să dau jos radarul Doppler pentru că cred că controlează vremea”, a spus Nickolaou. „Consumă multă muncă și timp liber pentru a face față tuturor acestor lucruri. Este foarte obositor.”

Aliații lui Trump au avut din nou un rol central în distribuirea teoriilor conspirației

Inclusiv candidatul la alegerile prezidențiale americane Donald Trump a răspândit informații false cum că Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență a rămas fără bani pentru supraviețuitorii uraganelor pentru că i-au dat imigranților ilegali.

Amenințările violente au devenit comune pe TikTok, Facebook și X (cunoscut anterior sub numele de Twitter), scrie The Guardian, în timp ce acestea susțin că angajații FEMA ar trebui să fie bătuți sau „arestati sau împușcați sau spânzurați pe loc”.

Câțiva dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump au afirmat fără temei că guvernul federal controlează cumva uraganele. „Uraganul Helene a fost un ATAC cauzat de manipularea vremii”, susține un videoclip distribuit de Michael Flynn, un fost consilier pentru securitate națională al lui Trump.

„Da, pot controla vremea”, a scris republicana Marjorie Taylor Greene pe X săptămâna trecută. „Este ridicol ca cineva să mintă și să spună că nu se poate.”

Această creștere abruptă a informațiilor false a atras un răspuns tăios din partea lui Joe Biden, care l-a acuzat pe Trump pentru un „atac violent cu minciuni” și i-a spus fostului președinte să „să își vadă de viață”.

„Este mai mult decât ridicol”, a spus Biden despre afirmațiile făcute în legătură cu controlul vremii. „Este atât de stupid. Trebuie să se oprească.”

Deși oamenii pot agrava uraganele prin arderea combustibililor fosili, încâzlind oceanele și atmosfera, oferind astfel uraganelor mai multă energie, ei nu pot crea, controla sau ghida furtunile. 

De asemenea, fondul FEMA prevăzut pentru ajutor în caz de dezastre pentru comunitățile afectate de uragan este separat și neafectat de banii cheltuiți pentru oferirea de adăpost migranților.

Milioane de oameni din Florida erau vineri încă fără energie electrică, la mai bine de o zi după ce uraganul Milton a zguduit statul, declanșând tornade și ucicând cel puțin 16 persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro