Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice: Anchetă la dosarele depuse prea repede: „Vor pierde finanțarea” / Ce criterii se discută pentru anul viitor

HotNews.ro
Casa Verde Fotovoltaice: Anchetă la dosarele depuse prea repede: „Vor pierde finanțarea” / Ce criterii se discută pentru anul viitor
Casa Verde Fotovoltaice 2024: Beneficiarii trebuie să se înscrie foarte rapid în aplicație / Surse imagini: Shutterstock

Administrația Fondului pentru Mediu derulează o anchetă cu privire la înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice, iar cei care au folosit programe interzise vor pierde finanțarea, a anunțat ministrul de resort, Mircea Fechet. Aceasta după ce HotNews.ro a scris că un soft care se vinde pe internet poate înscrie un dosar în doar 9 secunde completând automat codurile captcha, lucru interzis în ghidul de finanțare. Anul viitor ar putea avea prioritate cei care locuiesc în zone cu mai puțini prosumatori.

Anul acesta, interesul oamenilor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice a fost atât de mare, încât bugetele s-au epuizat în mai puțin de 2 minute la fiecare dintre sesiuni. Recordul a fost la regiunea București-Ilfov, unde înscrierea s-a terminat într-un minut și 5 secunde.

„Am cerut o statistică de la Administrația Fondului pentru Mediu și am constatat că într-adevăr există dosare depuse în 10 secunde, în 13 secunde sau în 16 secunde”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Euronews România.

El a anunțat că toate aceste situații vor fi verificate și, în măsura în care se dovedește că platforma AFM a fost accesată ilegal, acei solicitanți vor pierde finanțarea.

  • „Am solicitat toleranță zero față de acele situații. Întotdeauna în aplicații informatice accesarea acestora cu instrumente nepermise lasă urme.
  • Pe de altă parte, inteligența artificială evoluează de la o zi la alta, iar aceste coduri captcha, care în trecut erau foarte greu de introdus automat, ni s-a spus că ar exista în spațiul public anumite dovezi că inclusiv acestea au fost introduse cu ajutorul inteligenței artificiale”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

HotNews.ro a scris, la începutul acestei săptămâni, că un soft care se vinde cu 250 de lei pe internet rezolvă înscrierea persoanelor fizice în programul Casa Verde chiar și în 9 secunde, completând automat inclusiv cele două coduri captcha, cu ajutorul inteligenței artificiale, după cum arată un filmuleț postat de cel care îl comercializează.

„Completează automat toate câmpurile de text, încarcă fișiere automat și include un modul experimental de rezolvare Captcha bazat pe inteligență artificială. Dezvoltată de o firmă specializată, oferim suport non-stop, 24/7. Prețul este de 250 lei (TVA inclus), iar factura va fi emisă și încărcată în eFactura”, spune cel care vinde softul.

Aceasta deși AFM preciza că anul acesta a adăugat un cod suplimentar de verificare captcha tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor.

În filmulețul pe care îl postează pe Facebook, utilizatorul arată cum toată pagina este completată automat, inclusiv cele două coduri captcha, iar dosarul este depus în 9 secunde.

„Nouă secunde. Recomandarea noastră este să nu se depună așa rapid, ci undeva între 20 și 30 de secunde”, spune el la finalul filmulețului.

Într-o discuție privată cu reporterul HotNews.ro, persoana care vinde acel soft a precizat că programul „se va folosi pe proprie răspundere”. Omul a susținut că a folosit acel program la toate sesiunile din acest an.

Potrivit unui centralizator publicat de Administrația Fondului pentru Mediu, din totalul de 65.996 de dosare depuse, un număr de 2.448 de dosare au fost înscrise în mai puțin de 30 de secunde.

Fechet: Trebuie să ne canalizăm efortul spre acele zone unde prosumatorii lipsesc

Pentru anul viitor, Fechet a spus că interesul uriaș pentru panouri fotovoltaice obligă autoritățile să aloce resurse mai multe.

Totodată, el a arătat că este nevoie de alte criterii pe baza cărora se alocă acești bani, iar unul dintre ele ar putea fi gradul de încărcare a rețelei din zonă. Mai exact, să aibă prioritate cei din zonele cu mai puțini prosumatori.

  • „Îmi propun în foarte scurt timp să fac un grup de lucru la minister, să chem asociațiile de prosumatori și entitățile cu expertiză în acest domeniu să vedem care ar fi acele criterii.
  • Deja am discutat cu ANRE despre capacitatea rețelei de a prelua prosumatorii și știm care este gradul de încărcare pentru fiecare punct de transformare. Există astfel de puncte unde nu există niciun prosumator, așa cum există puncte unde sunt zeci de prosumatori conectați deja, unde este mare probabilitatea ca aceștia să fie deconectați în mijlocul zilei din cauza supraîncărcării rețelei.
  • Mie mi se pare foarte importantă capacitatea rețelei de a prelua noi prosumatori și cred că trebuie să ne canalizăm efortul spre acele comunități și zone în care prosumatorii lipsesc”, a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) consideră că un astfel de criteriu de departajare este discriminatoriu.

„APCE își exprimă opoziția fermă față de un astfel de criteriu de departajare, pe care îl consideră discriminatoriu și chiar hilar, mai ales în condițiile în care vorbim despre prosumatorii cu capacitatea de stocare a energiei in acumulatori.

Nu înțelegem cum anumite persoane pot fi excluse doar pentru că locuiesc pe o stradă sau într-un cartier în care există deja mai mulți prosumatori cu atat mai mult cu cat componenta de stocare a energiei are rolul de a acumula excesul zilnic de energie, tocmai pentru a nu crea dezechilibre. Acest aspect nu pare să fie pe deplin înțeles nici de ANRE, nici de Ministrul Mediului”, se arată într-un comunicat al asociației.

Anul acesta, fiecare beneficiar va primi de la stat 30.000 de lei pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare, iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.

Peste 65.000 de dosare au fost înscrise în ediția din acest an, care s-a derulat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie.

INTERVIURILE HotNews.ro