Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice: Peste 65.000 de dosare depuse în toată țara / Cum ne alegem instalatorii, panourile și bateriile

HotNews.ro
Casa Verde Fotovoltaice: Peste 65.000 de dosare depuse în toată țara / Cum ne alegem instalatorii, panourile și bateriile
Instalator de panouri fotovoltaice. Foto: Anatoliygleb | Dreamstime.com

Ediția din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale care au avut loc începând cu data de 27 septembrie. Urmează ca instalatorii să verifice documentele înscrise în aplicație și să transmită către AFM lista cu solicitanții care se încadrează și cei care nu. Abia apoi AFM va publica listele cu cei admiși și respinși.

După finalizarea înscrierilor, în termen de 90 de zile, conform ghidului de finanțare publicat de Administrația Fondului pentru Mediu, trebuie parcurși următorii pași:

  • selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei AFM;
  • efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant;
  • aprobarea/respingerea/refuzul de către instalator a solicitanţilor.

AFM a publicat pe pagina sa o listă cu un număr de 599 de instalatori care au fost validați pentru ediția din acest an.

Concret, dacă ne-am înscris la timp și am primit mail de la AFM care să certifice acest lucru, vom alege un instalator de pe acea listă. AFM a publicat în aplicație un ghid cu instrucțiuni despre un alegem instalatorul. Firma respectivă va analiza documentele pe care le-am depus în aplicație și ne poate cere o singură dată clarificări.

Clarificările pot viza:

  • completarea paginilor lipsă ale documentelor încărcate;
  • reîncărcarea documentelor emise online în forma autentică, astfel cum au fost transmise solicitantului de autorităţile/instituţiile emitente;
  • încărcarea unor documente care să clarifice eligibilitatea solicitantului.

Instalatorul transmite solicitantului cererea de clarificare prin intermediul aplicaţiei, iar solicitantul încarcă în aplicație răspunsul în maximum 10 zile de la cerere, altfel este considerat respins.

Atrage respingerea solicitantului:

  • lipsa unui document obligatoriu;
  • ieşirea din perioada de valabilitate a unui document;
  • neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate;
  • netransmiterea clarificărilor către instalator în termen de 10 zile.

Sfaturi de la Asociația Prosumatorilor: Cum să ne alegem panourile, invertoarele și bateriile

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a lansat un ghid pentru beneficiarii programului Casa Verde pentru a-i sfătui pe oameni ce fel de panouri și de baterii să-și monteze.

În primul rând, asociația subliniază că bugetul total al acestui program, 6.600 de euro (6.000 de euro de la stat și 600 de euro contribuție proprie obligatorie) este suficient pentru un sistem hibrid cu materiale de foarte bună calitate, cu o putere de 4-5 kW.

Un astfel de sistem poate furniza energie pentru o casă medie și poate alimenta echipamente critice în timpul întreruperilor de curent sau seara, când panourile nu produc energie.

Cele mai bune panouri fotovoltaice sunt evaluate pe baza mai multor factori, cum ar fi eficiența conversiei energetice, durabilitatea, garanțiile oferite, tehnologia de fabricație și performanța în condiții de iluminare scăzută.

Specialiștii recomandă să solicitați instalatorilor panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type si TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat și performanță pe termen lung. Cereți un randament de peste 22% și un certificat de conformitate în limba română.

Cum alegem invertoarele

Invertorul este un echipament care transformă curentul continuu, venit de la o sursă (panouri), în curent alternativ, care poate fi folosit în casă.

Cele mai bune invertoare hibride de pe piață sunt evaluate pe baza eficienței, compatibilității cu diverse baterii, tehnologiei de gestionare a sarcinilor și caracteristicilor avansate de monitorizare și control, dar și a elementelor de siguranță și protecție.

Cereți, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecție la scurtcircuit și care declanșează siguranțele din casă în lipsa rețelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcție, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanți de top.

Factori importanți de diferențiere între invertoarele hibride sunt:

  • Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiți producători, inclusiv baterii pe litiu.
  • Funcții de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcție sunt esențiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
  • Funcționalitate OFF-Grid: este esențial să solicitați această opțiune pentru invertoarele hibride.
  • Obligatoriu, pentru monitorizare să cereți sa vi se monteze Smart Meter

O componentă extrem de importantă este Battery Management System (BMS)

Dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esențial pentru a gestiona și proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei. BMS-ul monitorizează tensiunea, curentul, temperatura și alți parametri critici ai bateriilor pentru a preveni supraîncărcarea, descărcarea completă, supraîncălzirea sau alte daune care pot apărea.

Componenta BMS trebuie să fie compatibilă cu tipul de baterie utilizat și să asigure o gestionare optimă a energiei. Cereți instalatorului să monteze un BMS de calitate, cu balansare activă și capacități de minimum 100 A.

Echilibrarea – balansarea activă asigură că toate celulele din baterie sunt încărcate uniform, prevenind dezechilibrele care pot afecta performanța și durata de viață a bateriei.

În ceea ce privește bateriile, organizația le recomandă pe cele de tip LFP (LiFePO4 – Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, fără recuperarea investiției in timp si care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget, în opinia APCE.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro