Sari direct la conținut

Raportul UE privind respectarea standardelor democratice este prea pozitiv și complet ineficient, acuză o organizație pentru drepturile omului

HotNews.ro
Raportul UE privind respectarea standardelor democratice este prea pozitiv și complet ineficient, acuză o organizație pentru drepturile omului
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei reuniuni informale a liderilor europeni, în Bruxelles, pe 17 iunie 2024. Sursa foto: Diego Ravier / AFP / Profimedia

Liberties, o rețea la nivelul UE care grupează organizațiile pentru libertăți civile, atrage luni atenția privind „deficiențe semnificative” privind raportul anual întocmit de Comisia Europeană privind respectarea standardelor democratice și insistă că „acțiuni rapide și decisive” trebuie introduse pentru a asigura respectarea statului de drept, relatează The Guardian.

Raportul anual a fost introdus în urmă cu cinci ani și este prezentat de Comisie drept o armă cheie împotriva reculului democratic, inclusiv corupția și atacurile asupra presei și a justiției.

Liberties afirmă, însă, că raportul este prea pozitiv și în cele din urmă ineficient pentru că nu este legat de niciun mecanism de constrângere a statelor UE pentru a respecta recomandările făcute.

„Raportul anual privind statul de drept este cu siguranță folositor pentru a stabili încălcările – este eficient ca mecanism de monitorizare”, a declarat Viktor Kazai, expertul privind respectarea statului de drept la Liberties. „Are recomandări specifice pentru fiecare țară ceea ce este minunat”.

Cu toate acestea, fără un mecanism de sancțiuni, precum recenta lege care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea standardelor democratice și „opțiunea nucleară” de invocare a articolului 7 din tratatul UE, raportul este „complet ineficient”, acuză Liberties.

Ultimul raport a fost publicat în iulie și a generat critici la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost acuzată că a întârziat publicarea lui pentru a sublinia declinul libertății presei din Italia, iar von der Leyen avea nevoie de sprijinul premierului italian Giorgia Meloni pentru a fi realeasă. Comisia a respectat aceste acuzații.

Cum noua componență a Comisiei Europene, condusă tot de von der Leyen, va intra în funcție până la finalul anului, Liberties spune că „îmbunătățiri semnificative sunt necesare urgent” pentru a îmbunătăți strategia împotriva reculului democratic din unele state UE.

Executivul UE prezintă „o poză prea roz” a progresului actual și a impactului recomandărilor, afirmă Liberties. Comisia a transmis în ultimul raport că 68% din recomandările sale au fost îndeplinite. Cu toate acestea, organizațiile spun că multe dintre reforme au fost doar anunțate de către statele membre și sunt încă nefinalizate sau parțial îndeplinite, iar procentul corect ar fi de 19%.

Liberties spune că respectarea statului de drept este deficitară în Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia și România, iar recomandările UE au fost „complet sau parțial ignorate” în 2023.

Unele democrații consolidate, de asemenea, „refuză să facă eforturi minime pentru a le respecta”. „Austria, Franța și Germania ar trebui pe bune să respecte recomandările Comisiei”, a spus Kazai. „Acest lucru nu îi încurajează pe alții”.

Liberties precizează că, pentru a fi cu adevărat eficient, raportul Comisiei trebuie să fie pe deplin încorporat în setul de instrumente al UE privind statul de drept, implementarea insuficientă a recomandărilor Comisiei declanșând rapid sancțiuni.

Kazai a afirmat că sunt unele semne că executivul UE este atent la critici, scrisoarea de misiune a noului comisar pentru justiție făcând referire la legături mai strânse între raport și mecanismele de aplicare. Dar Kazai a mai spus că este nevoie de mai mult pentru a fi eficient.

INTERVIURILE HotNews.ro