Sari direct la conținut

Un fost ofițer Stasi a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru uciderea în 1974 a unui polonez care voia să treacă în Berlinul de Vest

HotNews.ro
Un fost ofițer Stasi a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru uciderea în 1974 a unui polonez care voia să treacă în Berlinul de Vest
O placă din fontă încastrată în pământ și un rând dublu de pavele marchează fostul traseu al Zidului Berlinului în Bernauer Straße Foto: snapshot-photography/K M Krause/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Martin Naumann, un fost ofițer în poliția secretă din Germania de Est acum în vârstă de 80 de ani, l-a împușcat pe Czesław Kukuczka, un pompier polonez, în spate, de la mică distanță, pe 29 martie 1974, în momentul în care Kukuczka se îndrepta spre ultimul dintr-o serie de posturi de control dintr-o zonă de tranzit din capitala germană, după ce i s-a spus că are un permis de liberă trecere pentru a evada spre Berlinul de Vest, relatează The Guardian.

Adevărul despre moartea pompierului polonez nu a fost spus niciodată familiei sale. În schimb, cenușa sa a fost trimisă soției într-o urnă, la câteva săptămâni după crimă, și a fost îngropată într-o ceremonie privată în sudul Poloniei.

Adevărul a ieșit la iveală după munca unui istoric care a analizat documentele de la Ministerul Securității Statului – cunoscut drept Stasi – care a fost serviciul de informații și poliția secretă a Germaniei de Est, comunistă.

Stefan Appelius a găsit documente despre crimă și încercările ulterioare de a o mușamaliza în arhivele Stasi și a dat de urma familiei lui Kukuczka în Polonia. Aceștia au alertat sistemul judiciar polonez cu privire la acest caz, care a emis un mandat european de arestare pe numele lui Naumann în 2021, ceea ce a exercitat presiuni asupra autorităților juridice germane pentru a redeschide cazul după decenii de inactivitate. Naumann a fost acuzat de crimă în luna octombrie a anului trecut.

Detaliile care îl leagă în mod specific pe Naumann de crimă au apărut abia în 2016, după ce documentele distruse de ofițerii Stasi în ultimele zile ale regimului pentru a-și acoperi activitățile au fost puse cap la cap de un digital fabricat special în acest scop.

Naumann, care a negat în repetate rânduri acuzațiile împotriva sa, a fost unul dintre primii foști oficiali est-germani acuzați de crimă în loc de omor prin imprudență. Procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru el, subliniind caracteristica „deosebit de perfidă” a crimei, și anume faptul că Kukuczka a fost împușcat după ce a crezut că a ajuns în libertate.

Instanța a stabilit că Kukuczka, în vârstă de 38 de ani, tată a trei copii, din satul montan Kamienica de lângă Cracovia, în sudul Poloniei, a intrat în ambasada poloneză din Berlinul de Est, cerând permisiunea de a merge în Germania de Vest. El a amenințat că va detona un explozibil fals, care ar fi aruncat în aer ambasada și alte clădiri, în cazul în care i s-ar fi refuzat cererea.

Cercetările efectuate de istoricii Filip Gańczak și Hans-Hermann Hertle au arătat că personalul ambasadei a contactat Stasi, informându-l despre amenințarea lui Kukuczka. În aparentă complicitate cu ambasada, funcționarii Stasi au venit în întâmpinarea polonezului, i-au înmânat o viză de ieșire și cinci mărci germane occidentale și l-au condus la punctul de frontieră Friedrichstraße din apropiere. În timp ce Kukuczka avea impresia că în curând va fi un om liber, ofițerii Stasi primiseră ordin ca acesta să fie „făcut inofensiv”, folosind un eufemism utilizat în mod obișnuit pentru uciderea oponenților politici.

Naumann, ascuns în spatele unui paravan amplasat strategic în stație, l-a împușcat pe Kukuczka în spate, de la o distanță de aproximativ 2 metri, după ce acesta trecuse de două din cele trei puncte de control.

Potrivit raportului Stasi privind incidentul, „forțele operative” au reușit, în jurul orei 15.00, „să îl facă inofensiv pe [Kukuczka] fără a atrage o atenție deosebită din partea celorlalți călători”.

Naumann a fost descris de un avocat al fiicei lui Kukuczka, care avea 18 ani la momentul morții tatălui său, drept „ultima verigă dintr-un lanț de comandă” care a dus la ucidere, dar, în cele din urmă, el a fost cel care a executat ordinul, a precizat instanța.

În schimb, avocatul lui Naumann a spus că este nevinovat și nu există nicio dovadă care să-l lege de crimă. De asemenea, a subliniat că prin amenințarea cu bombă, pompierul polonez nu poate fi considerat o victimă inocentă și „ar fi trebuit să se aștepte că autoritățile vor interveni cu arme”.

Aproximativ 140 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să treacă de Zidul Berlinului, care a separat capitala germană din 1961 până în 1989.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro