Sari direct la conținut

Condamnat în 2017 după ce a sechestrat o elevă, un fost creator de modă din Bârlad candidează pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu procesul lui de viol

HotNews.ro
Silvian Andrei Spiridon, la proces, în 2016. Foto: Adevărul / Simona Voicu
Silvian Andrei Spiridon, la proces, în 2016. Foto: Adevărul / Simona Voicu

Biroul Electoral Județean (BEJ) de Circumscripție Județeană Vaslui a validat pe 14 octombrie candidatura, ca independent, la alegerile pentru Camera Deputaților a lui Silvian Andrei Spiridon.

Silvian Andrei Spiridon a fost designer în Bârlad până când, în 2017, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. 

Bărbatul a fost judecat atunci și pentru viol însă victima – o elevă olimpică – și-a retras plângerea în timpul procesului după ce a fost despăgubită cu 50.000 de lei și un autoturism. 

BEJ Vaslui a concluzionat că bărbatul îndeplinește toate condițiile pentru a candida pentru funcția de deputat. Silvian Andrei Spiridon a intrat în cursa electorală candidând independent. 

Potrivit hotărârii publicate de BEJ Vaslui pe 14 octombrie, el a depus toate documentele în dosarul de candidat, îndeplinind condiția numărului minim de susținători de 2.133 de persoane.

„Candidatul îndeplinește condițiile legale privind exercitarea dreptului de a fi ales prevăzute de art. 16. Alin. 3 și art. 37 din Constituție. Analizând candidatura, coroborată cu declarațiile și înscrisurile depuse, se constată îndeplinite condițiile prevăzute de art. 58 din Legea nr. 208/2015”, se arată în hotărârea pronunțată de BEJ Vaslui pe 14 octombrie. 

Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la afișare. 

Andrei Silvian Spiridon a obținut reabilitarea judecătorească după condamnarea din 2017 anul trecut. Cererea sa a fost admisă de judecătoria Bârlad pe 15 noiembrie 2023, decizia rămânând definitivă.

A blocat ușile mașinii

Fiul unui afacerist local din Bârlad, Andrei Silvian Spiridon, prezentat de presa locală drept un designer instruit la școli de modă din Milano, a fost pus sub acuzare pentru viol și lipsire de libertate la finalul anului 2015. A fost acuzat că de Crăciun a abordat o adolescentă de 17 ani, olimpică națională, într-un club din oraș.

Potrivit rechizitoriului procurorilor Parchetului Judecătoriei Bârlad, care au instrumentat acest caz, bărbatul s-a oferit să o conducă acasă, iar în drum spre locuință i-a propus să întrețină relații sexuale. A fost refuzat. Potrivit anchetatorilor, Spiridon a blocat ușile mașinii și a condus autoturismul în afara orașului, unde a abuzat-o sexual pe adolescenta. 

Atât ancheta penală, cât și procesul au fost marcate de presiuni asupra victimei pentru a-și retrage plângerea. Trimis în judecată pentru viol și lipsire de libertate, Spiridon a reușit să scape de prima acuzație după ce victima și-a retras plângerea. În schimbul renunțării la acuzația de viol, adolescenta a primit de la Silvian Andrei Spiridon suma 50.000 de lei si un autoturism. 

Condamnat pentru lipsire de libertate

Găsit vinovat pentru lipsire de libertate în mod ilegal, infracțiune pentru care nu poate interveni împăcarea părților, Spiridon a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pe 10 iulie 2017.

A fost eliberat condiționat înainte de termen, pe 12 iunie 2018. Andrei Silvian Spiridon a obținut reabilitarea judecătorească după condamnarea din 2017 anul trecut. Cererea sa a fost admisă de judecătoria Bârlad pe 15 noiembrie 2023, potrivit soluției publicată pe portalul instanței.

INTERVIURILE HotNews.ro