Sari direct la conținut

Reacția Rusiei la „planul victoriei” lui Zelenski privind războiul din Ucraina

HotNews.ro
Reacția Rusiei la „planul victoriei” lui Zelenski privind războiul din Ucraina
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, la sediul ONU din New York, 17 iulie 2024. Sursa foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

„Planul victoriei” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski împinge NATO către un conflict direct cu Rusia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Reuters. Anterior, Kremlinul a transmis Kievului să „se trezească din beție”.

Zaharova a spus că planul prezentat de Zelenski parlamentului său va duce poporul ucrainean la dezastru.

În discursul său, Zelenski le-a cerut aliaților săi să ia măsuri urgente pentru a susține Kievul într-un moment greu, în încercarea de a pune capăt conflictului cu Rusia de anul viitor.

Kremlinul a spus anterior că este prea devreme pentru a comenta în detaliu planul, dar că Kievul trebuie să „se trezească din beție” și să-și dea seama de inutilitatea politicilor pe care le urmărește.

După doi ani și jumătate de război, discursul lui Zelenski din Parlament a încercat să convingă publicul ucrainean obosit că războiul se poate încheia curând și să sublinieze importanța ca ucrainenii obișnuiți să rămână uniți pe măsură ce provocările se adună.

Planul Victoriei are puncte secrete discutate doar cu partenerii occidentali

În timp ce trupele ruse avansează în est și se prefigurează o iarnă sumbră cu posibile întreruperi de energie, liderul de la Kiev le-a spus parlamentarilor că planul său conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace”, le-a spus el parlamentarilor și înalților oficiali.

Cel de-al treilea punct al planului a subliniat necesitatea ca Ucraina să dobândească o capacitate de descurajare non-nucleară care, a spus el, ar fi suficientă pentru a distruge puterea militară rusă. El nu a detaliat, dar a spus că a existat o anexă secretă pe care nu a vrut să o dezvăluie.

Planul, a spus el, prevede, de asemenea, un rol occidental în apărarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei de atacurile rusești, precum și promisiuni de reconstrucție postbelică.

Liderul ucrainean a susţinut că ar putea fi posibilă încheierea conflictului cu Rusia cel târziu anul viitor, dacă planul său ar fi pus în aplicare acum.

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, explica pentru HotNews că „Planul Victoriei” are patru elemente cheie principale:

  • Constrângere militară: câte și ce mijloace militare sunt necesare pentru ca războiul să-și schimbe mersul și pentru ca Rusia să simtă acest război cât mai mult pe propriul teritoriu.
  • Constrângere economică – înseamnă ceea ce trebuie să se întâmple cu economia Rusiei, pentru ca prețul plătit pentru război să fie cât mai mare. 
  • Constrângerea diplomatică – înseamnă presiunea colectivă asupra Rusiei în legătură cu riscurile globale pe care le aduce această țară.
  • Constrângerea politică – respectiv ca Ucraina să devină țară membră NATO.
INTERVIURILE HotNews.ro