Sari direct la conținut

Țara aflată într-o „fundătură” și care nu vrea, sub nicio formă, să se rupă de Moscova, acuză ipocrizia Occidentului: „O cerere nedreaptă”

HotNews.ro
Țara aflată într-o „fundătură” și care nu vrea, sub nicio formă, să se rupă de Moscova, acuză ipocrizia Occidentului: „O cerere nedreaptă”
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și președintele kârgâz Sadir Zhaparov (dreapta), înainte de reuniunea Consiliului Economic Suprem Eurasiatic (SEEC) la summitul Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU). 9 decembrie 2022, Kârgâzstan, Bișkek. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Preşedintele Kârgâzstanului, Sadir Zhaparov, a declarat că ţara sa nu poate renunţa la cooperarea cu Rusia, în pofida solicitărilor pe care le primeşte în acest sens din partea mai multor ţări occidentale, scrie miercuri EFE.

„Desigur, există ţări occidentale care ne cer să nu cooperăm cu Federaţia Rusă. Cu toate acestea, le răspund întotdeauna deschis şi sincer: nu putem renunţa la cooperarea cu Rusia”, a spus Sadir Zhaparov, într-un interviu publicat miercuri de agenţia kârgâză de ştiri Kabar, potrivit Agerpres.

Preşedintele Zhaparov a explicat că, din punct de vedere geografic, Kârgâzstanul se află într-o „fundătură”.

„Drumurile noastre şi căile ferate care ne leagă de lume trec prin Rusia. În Rusia sunt aproape un milion de migranţi de-ai noştri. Cum să nu cooperăm cu Rusia?”, a spus preşedintele kârgâz.

„Când au nevoie, cooperează liniştit cu Rusia, dar nouă ni se spune să nu cooperăm”

În plus, a adăugat el, unele ţări din Uniunea Europeană îşi menţin cooperarea cu Moscova în pofida sancţiunilor.

„Voi spune clar: volumul schimburilor lor comerciale cu Rusia ajunge la şase miliarde de dolari pe an. Când au nevoie, cooperează liniştit cu Rusia, dar nouă ni se spune să nu cooperăm. Este o cerere nedreaptă”, a subliniat Sadir Zhaparov.

În acelaşi timp, preşedintele kârgâz a dat asigurări că ţara sa nu ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale impuse pentru războiul din Ucraina.

Fostă republică sovietică, Kârgâzstan este o ţară central-asiatică situată între Kazahstan, China, Tadjikistan şi Uzbekistan, cu o suprafaţă de aproape 200.000 de kilometri pătraţi şi o populaţie ce depăşeşte cu puţin 6,7 milioane de locuitori.

INTERVIURILE HotNews.ro