Sari direct la conținut

Ciolacu este sigur, fără să intre în „detalii”: „Am rezolvat Schengen-ul. Anul acesta România va intra și cu granițele terestre, cu certitudine”

HotNews.ro
Ciolacu este sigur, fără să intre în „detalii”: „Am rezolvat Schengen-ul. Anul acesta România va intra și cu granițele terestre, cu certitudine”
Președintele PSD Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu, care este și candidatul PSD la alegerile prezidențiale, s-a arătat convins joi seară că anul acesta România va intra în spațiul de liberă circulație Schengen şi cu graniţele terestre.

„Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec al fostului prim-ministru, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru”, a afirmat Ciolacu, într-o emisiune la România TV, potrivit News.ro.

Întrebat dacă are garanţia acestui rezultat, premierul a răspuns: „Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”.

Liderul PSD a adăugat că are „mai multe informaţii”, care îi permit să facă aceste afirmaţii, dar a precizat că nu vrea să intre „mai mult în detalii”.

„Atât eu, cât şi ministrul de Interne, cât şi ministra de Externe, am avut un dialog cu bun cu partenerii noştri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a mai susținut Ciolacu.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri, în legătură cu aderarea completă a țării noastre la spaţiul Schengen, că autorităţile române se „luptă cu ghearele şi cu dinţii în această direcţie” ca şi cum ar fi şanse pentru îndeplinerea acestui obiectiv până pe data de 31 decembrie.

Predoiu a explicat că tratatul Schengen prevede că după ce sunt îndeplinite criteriile tehnice va exista o decizie politică. Ministrul a adăugat că nu a citit nicio nemulţumire în ultimul an şi jumătate în legătură cu modul în care România îşi protejează frontiera.

Pe 31 martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen. Astfel, controalele la frontierele aeriene (pe aeroporturi) şi maritime (în porturile la Marea Neagră) au fost eliminate, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte state membre UE / SEE (Spațiul Economic European) / CH (Elveția), cu excepţia Ciprului şi Irlandei, fără a fi supuse controalelor de frontieră.

În continuare, există verificări la frontierele terestre.

Statele membre ale spațiului Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

INTERVIURILE HotNews.ro