Sari direct la conținut

Ucraina primeşte drone de recunoaştere din Olanda în valoare de peste 40 de milioane de euro

HotNews.ro
Operator de drone ucrainean, Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Operator de drone ucrainean, Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forţele armate ucrainene urmează să primească drone de recunoaştere în valoare de 42,6 milioane de euro din Olanda în cadrul fazei iniţiale a unui nou program, a anunţat Ministerul Apărării din Olanda pe site-ul său sâmbătă, relatează Agerpres.

Dronele au fost achiziţionate de la compania olandeză DeltaQuad.

Aceasta este prima fază a implementării aşa-numitului Drone Action Plan (Plan de acţiune pentru drone), pe care ministrul apărării Ruben Brekelmans l-a prezentat cu prilejul recentei sale vizite în Ucraina.

Potrivit ministerului, Planul de acţiune pentru drone are un buget total de 400 de milioane de euro, peste 50% urmând să fie finanţat de industria olandeză. Achiziţia de la compania DeltaQuad face parte din acest plan.

Dronele de recunoaştere neînarmate sunt menite să furnizeze informaţii în timp real de pe câmpurile de luptă, să adune informaţii şi să supravegheze.

Ucraina a lansat şi propriul program pentru construcţia de drone. Peste un milion de drone au fost fabricate de industria ucraineană de apărare, sectorul privat contribuind cu propriile drone pentru forţele armate.

În plus, Kievul primeşte alte drone din străinătate, de la simple drone de supraveghere şi de recunoaştere, până la drone de luptă şi drone kamikaze cu rază lungă de acţiune. Drone explozive pentru ţinte navale sunt de asemenea incluse.

INTERVIURILE HotNews.ro