Sari direct la conținut

VIDEO Angajament al lui Ciucă: „Eu, personal, nu voi mai face niciodată o coaliție cu PSD”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat că el, „personal”, nu va mai intra niciodată într-o coaliție cu PSD, liberalul susținând că alianța precedentă a fost încheiată pentru că erau „momente dificile” pentru țară.

Mesajul legat de excluderea unei alianțe cu social-democrații a fost transmis prin intermediul unei postări video pe Facebook.

„Eu personal nu voi mai face niciodată o coaliţie cu PSD, pentru că am intrat în politică cu sufletul deschis că putem să facem lucruri şi am acordat credit, inclusiv PSD, trecând peste toate cele despre care ne aducem aminte ce s-a întâmplat şi ce au făcut de-a lungul timpului”, a spus liderul PNL.

El a invocat faptul că alianța pe care PNL și PSD au încheiat-o anterior a fost impusă de existența unor „momente dificile”.

„Am pus umărul să facem ce aveam de făcut pentru ţară pentru că erau momente şi încă sunt momente deosebit de dificile Dar atunci când nu mai ţii cont de nimic altceva decât de politicianism şi de îndeplinirea unui obiectiv electoral, pentru mine, PSD, într-o relaţie de colaborare viitoare, nu mai există”, a mai spus Ciucă, fără să spună dacă angajamentul este unul strict personal sau include și partidul pe care-l conduce.

Coaliția, ruptă oficial pe 7 octombrie

Nicolae Ciucă a anunțat, pe 7 octombrie, că rupe coaliția cu PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu că are „în ADN-ul său abuzul de putere”. El a spus că PNL va rămâne totuși în guvern, „pentru a împiedica abuzurile PSD”. Decizia a fost anunțată pe Facebook și motivată prin hotărârea Curții Constituționale, care a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale.

„Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de intrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politici, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Coalția de guvernare cu PSD se oprește aici”, a declarat Ciucă într-un mesaj video.

Ciucă a mai spus în discursul său video că ar fi iresponsabil din partea PNL să iasă de la guvernare, pentru că asta ar însemna să ca PSD să aibă mână liberă la abuzuri.

„Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele bugetare în acțiuni populiste și către clientele de partid. Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o”, subliniază președintele PNL.

În 2021, PSD și PNL creau o alianță politică, cu sprijinul UDMR, Coaliția Națională pentu România. Documentul prevedea și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD.

Primul premier, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, a fost Nicolae Ionel Ciucă. A urmat apoi Marcel Ciolacu, care a preluat funcție de premier în iunie 2023 până la alegerile generale din 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro