Sari direct la conținut

Reacție în presa de la Moscova în fața rezultatelor alegerilor din Moldova: „Sediul Maiei Sandu este în doliu”

HotNews.ro
Reacție în presa de la Moscova în fața rezultatelor alegerilor din Moldova: „Sediul Maiei Sandu este în doliu”
Maia Sandu/Profimedia

În timp ce la Chișinău, numărătoarea voturilor pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană arată o răsturnare de situație în favoarea Da-ului, presa de la Moscova avea altă părere și vede vești bune în ambele scenarii.

„În sediul Maiei Sandu este o atmosferă mohorâtă. Ea a pierdut referendumul, iar turul doi al alegerilor prezidențiale îi promite înfrângerea. Aceasta este o veste bună pentru Federația Rusă”, scrie luni dimineață, ziarul rusesc Pravda, în ediția sa online actualizată la ora 8.00.

Ziarul rusesc continuă pe același ton categoric. „Sediul lui Sandu este în doliu – au pierdut.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anulat o conferință de presă după ce a primit rezultate dezastruoase la alegerile prezidențiale și la referendum”.

Presa moscovită vedea un dezastru pentru tabără pro-europeană indiferent de rezultatul votului.

„Dacă Sandu pierde referendumul, nu va avea ce să treacă în turul doi. Dacă referendumul abia va trece de 50%, va fi o lovitură pentru Bruxelles, întrucât era de așteptat un avantaj uriaș. Asta înseamnă că au ratat ceva și au pariat pe persoana nepotrivită”.

Pravda crede că ceea ce se întâmplă în Moldova e un semn bun pentru Rusia.

„Pentru Federația Rusă, evenimentele din Moldova sunt o veste bună. Președintele în Moldova nu are prea multă putere, fiind responsabil doar de politica externă, astfel că principalele evenimente vor avea loc anul viitor la alegerile parlamentare, în care moldovenii vor alege un prim-ministru și guvern. Actualele alegeri prezidențiale sunt, de fapt, o repetiție pentru principala bătălie politică pentru parlament. Până acum este clar că forțele pro-occidentale sunt în minoritate. Este o veste bună pentru Rusia, pentru că cine va câștiga în Moldova va decide problema deschiderii unui al doilea front împotriva Federației Ruse în Transnistria, ceea ce chiar nu ne-am dori”.

INTERVIURILE HotNews.ro