Sari direct la conținut

Maia Sandu, scor neașteptat în Transnistria. Cum au votat locuitorii regiunii separatiste la alegerile prezidențiale și la referendum

HotNews.ro
Alegeri în Republica Moldova. Foto: Profimedia
Alegeri în Republica Moldova. Foto: Profimedia

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a finalizat numărarea voturilor în cele 30 de secții de votare din regiunea separatistă Transnistria. Datele preliminarii arată că pe primul loc în opțiunile alegătorilor de aici a fost Alexandru Stoianoglo, candidatul pro-rus al Partidului Socialist, însă și Maia Sandu a obținut un scor surprinzător de apropiat.

Potrivit centralizării, Alexandru Stoianoglo a strâns 5.670 de voturi (35,41%), el fiind urmat de Maia Sandu în preferințele alegătorilor transnistreni, cu 4.037 de voturi (25,21%), potrivit site-ului televiziunii moldovene TV8.

Pe locul trei se află fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah, cu 15,70%, pe care au votat-o ​​2.514 alegători. Urmează Victoria Furtuna (7,41%), Renato Usatîi (7,16%), Vasile Tarlev (5,88%) și Ion Chicu (1,21%). Ceilalți candidați au primit mai puțin de 1% din voturi.

Cum au votat transnistrenii la referendum

La referenudum, tabăra NU a câștigat cu o majoritate clară: 62,56% dintre alegători au votat împotriva includerii vectorului european în Constituție, în timp ce 37,44% au optat pentru DA. Au participat un total de 15.526 de alegători.

O situație aparte a fost în Găgăuzia, o altă regiune autonomă din Republica Moldova, condusă de bașcana pro-rusă Evghenia Guțul. Aici au votat 57.000 de alegători, iar 95%, aproape 55.000, au spus NU apropierii Moldovei de UE.

La nivel național, rezultatele sunt însă foarte strânse, dar balanța înclină spre DA. La ora 11.00, după numărarea a peste 99% din voturi, tabăra pro-europeană avea un avans de peste 11.000 de voturi.

Desfășurarea alegerilor prezidențiale și referendumul din Republica Moldova sunt LIVE aici pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro