Sari direct la conținut

Cum s-a făcut vânzarea de către nepotul lui Marcel Ciolacu a două proiecte finanțate prin PNRR, evaluate la 15 milioane de euro. Ce a răspuns Ministerul Energiei

HotNews.ro
Cum s-a făcut vânzarea de către nepotul lui Marcel Ciolacu a două proiecte finanțate prin PNRR, evaluate la 15 milioane de euro. Ce a răspuns Ministerul Energiei
Marcel Ciolacu, nepotul Mihai Cristian CIolacu și Jiří Šmejc. Colaj Hotnews. Surse foto: Inquam Photos, Profimedia și Shutterstock

Firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, înființate de Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, au obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru două parcuri fotovoltaice în decembrie 2023, a confirmat Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews.  

În aprilie 2022, a înființat firmele. În martie 2023, a obținut Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de la Transelectrica. În iunie 2022, a aplicat la fonduri PNRR, pentru care a primit aprobare în decembrie 2023. Aceasta este istoria interacțiunilor rapide și pozitive ale lui Mihai Cristian Ciolacu în relația cu statul român.

Cu toate aceste avize și finanțări, nepotul lui Marcel Ciolacu a intrat în discuții cu ”patronul” ProTV și mare investitor pe piața energiei din România, omul de afaceri ceh Jiří Šmejc. Mihai Cristian Ciolacu îi vinde cehului cele două parcuri fotovoltaice. Proiectele au 86 de MW capacitate energie regenerabilă și 18 MW stocare.

Contractele de finanțare prin PNRR

Ministerul Energiei a precizat, la cererea HotNews, că fondurile PNRR au fost date către firmele lui Mihai Cristian Ciolacu prin „Contractul de finanțare nr 174/30.12.2023, respectiv Contractul de finanțare nr 261/31.12.2023″.

Întrebat dacă proiectele pot fi vândute către alte companii, Ministerul Energiei a răspuns că aceste contracte de finanțare nu pot fi înstrăinate prin nicio modalitate juridică.

„La art. 14 din contractul de finanțare, se prevede, în mod expres, că: „Prezentul contract, precum și toate drepturile și obligațiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parțiale, novației, subrogației sau a oricărui alt mecanism juridic de transmitere și/sau transformare a obligațiilor și drepturilor contractuale”.

Prevederile contractuale care interzic cesiunea totală sau partială, subrogația sau altă modalitate juridică de transmitere a drepturilor și obligațiilor părților contractului sunt fără echivoc”, a precizat Ministerul Energiei.

Conform surselor din piață, intervievate sub condiția confidențialității, există posibilitatea de a cumpăra firmele, nu proiectele, care sunt sub restricția care rezultă din răspunsul Ministerului Energiei. La ce preț?

Proiecte cu o valoare de piață de 15 milioane euro

Mihai Ciolacu a scos cele două proiecte la vânzare, fiind încheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group, controlat de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc.

„Premier Energy Group va furniza detaliile suplimentare atunci când tranzacția va fi închisă și aprobată de Consiliul Concurenței”, a transmis Premier Energy pentru HotNews. Firma lui Jiří Šmejc a confirmat că e vorba de două companii din Buzău, dar nu le-a nominalizat. Surse din companie au confirmat că e vorba despre proiectele lui Mihai Cristian Ciolacu.

Potrivit unor specialiști din piață consultați de HotNews.ro, care au solicitat să nu fie citați cu nume, tranzacția cu Premier Energy are, pe piață, o evaluare de circa 15 milioane de euro. 5 milioane euro reprezintă valoarea demersurilor pentru obținerea Avizului Tehnic de Racordare (ATR) de la Transelectrica, iar 10 milioane de euro sunt pentru obținerea de fonduri PNRR.

Nu se cunoaște prețul efectiv al tranzacției

15 milioane este prețul de piață evaluat de specialiști, redacția nu are informații despre prețul oferit nepotului lui Marcel Ciolacu. Proiectele au 86 de MW capacitate energie regenerabilă și 18 MW stocare.

În medie, emiterea ATR durează circa un an, din momentul depunerii cererii, conform acelorași estimări.

Surse apropiate tranzacției au precizat că, în acest moment, contractul este analizat de Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe din cadrul Consiliului Concurenței. Se află la comisia pentru investiții străine deoarece Premier Energy Group face achiziția printr-o firmă din Cipru și una din Grecia. Analiza este făcută din punct de vedere al concurenței pe piață.

Transelectrica este o companie cheie pentru demararea afacerilor cu energie, prin emiterea de ATR. În martie 2023, când firmele lui Mihai Ciolacu au obținut ATR pentru proiectele făcute cu fonduri PNRR, director al companiei era Gabriel Andronache, fost consilier și apropiat al fostului premier PSD Mihai Tudose. 

Pe 24 aprilie 2023, Andronache a renunțat la Transelectrica pentru funcția de vicepreședinte al reglementatorului în energie ANRE, fiind înlocuit cu Ștefăniță Munteanu, consilier județean la Buzău din partea PSD, apropiat al premierului Marcel Ciolacu și al nepotului acestuia, Mihai Ciolacu, conform Ziarului Bursa, care scrie că Ștefăniță Munteanu este chiar finul lui Marcel Ciolacu.

Fonduri PNRR obținute cu două firme fără cifră de afaceri 

În aprilie 2022, Mihai Cristian Ciolacu a înființat firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, cu sediul în Buzău, și cu obiect de activitate producerea de energie electrică. Firmele sunt înființate împreună cu Adriana Denisa Sandu, el deținând jumătate din participații. 

Conform datelor Ministerului Finanțelor, cele două firme figurează cu zero cifră de afaceri în 2022 și 2023. În 2023, Solar Energy Production SRL a înregistrat un profit de 13 lei, iar Development Power Solar Energy SRL un profit de 3 lei.

Două luni mai târziu, pe 15 iunie 2022, cu cele două firme nou înființate, a aplicat pentru fonduri PNRR, în cadrul unui apel competitiv pentru proiecte de producție de energie din surse regenerabile (energie eoliană și solară).

Pe 13 martie 2023, a obținut ATR-urile de la Transelectrica pentru două proiecte de parcuri fotovoltaice, cu baterii de stocare, în județul Buzău. Mai exact, cu Solar Energy Productions SRL a obținut ATR pentru o capacitate instalată de 48 MW energie solară, cu 10 MW stocare, iar cu Development Power Solar Energy SRL a obținut ATR pentru 38 MW energie solară, cu 8 MW stocare. În total, 86 MW de panouri fotovoltaice și 18 MW stocare energie.

În septembrie 2023, publicația G4Media a scris că cele două firme au cerut ajutoare de stat de circa 110 milioane de lei provenite din fonduri PNRR. Premierul Marcel Ciolacu a susținut că nu este implicat, în nici un fel, în afacerea cu parcuri fotovoltaice a nepotului său Mihai Cristian.

Întrebat cu ce bani va realiza investițiile, Cristian Mihai Ciolacu a afirmat că acestea provin din ”Cofinanțare de la bancă, fresh equity PNRR aproximativ 35%, garanțiile vor fi parcurile și contract PPA pe 5 ani ((n.red. Power Purchase Agreements, contracte pe termen lung cu consumatori)”.

Cine este Jiří Šmejc

Premier Energy Group este o companie controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, investitor pe piața energiei din România. 

Compania Premier Energy a fost listată pe BVB, în mai. „Discretul Jiri Smejc a ajuns să aprindă becul pentru 10% din consumatorii din România”, a scris Ziarul Financiar în martie 2024. 

Jiří Šmejc este și CEO al firmei PPF, cea care deține cel mai important grup de televiziune din România: ProTV. 

Potrivit economica.net, Jiří Šmejc are și afaceri în jocurile de noroc din Balcani, prin Emma Capital. 

În 2019, G4Media a scris că Premier Energy a făcut parte din grupul de ”trei firme care primesc gaze la preț redus din producția internă grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță”.

În aprilie 2016, Jiří Šmejc a început să facă afaceri la scară largă în China. El este citat spunând că ”PPF și Home Credit suntem mândri că am fost la originea inițiativei care cred că a dus la relansarea relațiilor ceho-chineze”.

„Relansarea a adus, într-adevăr, un profit imens pentru Home Credit, iar în câțiva ani, compania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de credite de consum din China”, a scris presa din Cehia.

Jurnaliștii de investigație de la Aktuálně.cz au dezvăluit că, în 2019, această companie unde Jiří Šmejc era CEO și acționar minoritar, Home Credit, „a angajat o societate numită C&B Reputation Management pentru a lustrui nu doar imaginea societății, ci și percepția generală a Chinei în Republica Cehă”.

Potrivit Bloomberg, afacerile din China ale lui Jiří Šmejc și ale partenerului său între timp decedat  Petr Kellner (cel mai bogat om din Europa Centrală și de Est) i-au împins în peisajul scandalului dintre firma chinezească Huawei și statele NATO și UE. 

Huawei a fost restricționat în UE pentru spionaj în favoarea Chinei chiar în momentul în care PPF, firma rămasă acum în conducerea lui Jiří Šmejc, dorea să construiască o rețea 5G cu chinezii în Cehia.

INTERVIURILE HotNews.ro