Sari direct la conținut

Şeful Pentagonului confirmă că trupele nord-coreene sunt în Rusia. „Ce fac ele mai exact? Rămâne de văzut”

HotNews.ro
Şeful Pentagonului confirmă că trupele nord-coreene sunt în Rusia. „Ce fac ele mai exact? Rămâne de văzut”
Un bărbat trece pe lângă un ziar afișat pe o stradă din Seul pe 21 octombrie 2024, cu relatări despre decizia Coreei de Nord de a desfășura mii de soldați pe linia frontului Ucrainei. Foto: Profimedia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că există dovezi că trupe nord-coreene se află în Rusia şi că rămâne de văzut ce urmează să facă acolo. Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbea de pregătirea a cel puțin 12.000 de soldați nord-coreeni care ar urma să participe la război alături de forțele ruse, informează Reuters.

„Există dovezi că există trupe ale RPDC în Rusia”, a declarat Austin reporterilor la Roma, folosind numele oficial al Coreei de Nord – Republica Populară Democrată Coreeană.

„Ce fac ele mai exact? Rămâne de văzut. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le rezolvăm”, a adăugat Austin.

„Dacă sunt cobeligeranţi, dacă intenţia lor este de a participa la acest război în numele Rusiei, aceasta este o problemă foarte, foarte gravă. Va avea impact nu numai în Europa, ci şi în Indo-Pacific”, a avertizat şeful Pentagonului.

Anunțul făcut de șeful Pentagonului vine după ce atât oficialii ucraineni cât și Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud au informat la finalul săptămânii trecute că regimul Kim Jong Un a promis să trimită până la 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale.

Vinerea trecută, NIS comunicase că 1.500 de soldați nord-coreeni erau deja prezenți în Rusia unde sunt antrenați înainte să fie trimiși pe front.

Iar miercuri, 23 octombrie, parlamentari sud-coreeni au spus că Coreea de Nord a trimis alți 1.500 de soldați în Rusia, numărul lor ajungând astfel la 3.000.

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat informațiile privind soldații nord-coreeni care se îndreaptă spre câmpul de luptă.

INTERVIURILE HotNews.ro