Sari direct la conținut

Kirilo Budanov: 11.000 de nord-coreeni vor lupta alături de ruși până la 1 noiembrie, știm pe ce front va merge primul contingent

HotNews.ro
Kirilo Budanov: 11.000 de nord-coreeni vor lupta alături de ruși până la 1 noiembrie, știm pe ce front va merge primul contingent
Soldați nord-coreeni la o paradă militară de la Phenian - FOTO: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați în Rusia și vor fi gata până la sfârșitul lunii octombrie pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militar ucrainean. Agenția de informații sud-coreeană, la rândul ei, a afirmat vineri că regimul Kim Jong Un a decis să trimită 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale.

Aceste informații vin după ce, joi, Volodimir Zelenski a spus că armata nord-coreeană se pregătește să participe la conflict, adăugând că este „primul pas către un război mondial”.

Potrivit serviciilor speciale ucrainene, unii militari dintre cei trimiși de Phenian sunt deja în zone ocupate, iar șase ofițeri nord-coreeni ar fi fost deja uciși într-o lovitură cu rachete în urmă cu aproape două săptămâni.

Kremlinul a negat informația, dar a subliniat marţi că pactul de apărare reciprocă Rusia-Coreea de Nord, semnat în iunie de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, este „clar”. Tratatul de parteneriat strategic, la articolul 4, prevede „asistenţă militară imediată” în caz de agresiune armată.

Kirilo Budanov: Primul contingent va merge pe frontul din Kursk

La acest moment, aproape 11.000 de soldați nord-coreeni se antrenează în estul Rusiei pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi după-amiază șeful Direcției ucrainene de informații pentru apărare (GUR) pentru The War Zone.

„Vor fi gata [să lupte în Ucraina] la 1 noiembrie”, a adăugat generalul-locotenent Kirilo Budanov, precizând că forțele nord-coreene vor folosi echipamente și muniții rusești.

Primul contingent de 2.600 de soldați va fi trimis în regiunea rusă Kursk, nu este clar unde vor merge restul trupelor nord-coreene, a spus Budanov. „Nu avem o imagine completă în acest moment”, a explicat el.

Reacția Coreei de Sud: „O amenințare gravă la adresa securității”

Coreea de Sud a transmis și ea vineri, prin intermediul președinției, că are informații că Nordul a trimis trupe în Rusia, adăugând că este o amenințare gravă la adresa securității comunității internaționale la care Seulul va răspunde cu toate mijloacele disponibile.

De asemenea, agenția de spionaj a Seulului a declarat că Coreea de Nord participă la războiul din Ucraina și a decis să trimită 12.000 de soldați, inclusiv o unitate a forțelor speciale, a raportat agenția de știri Yonhap.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a organizat o reuniune de securitate de urgență cu oficiali cheie din domeniul informațiilor, militar și al securității naționale pentru a discuta despre implicarea trupelor nord-coreene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Participanții … au împărtășit opinia că situația actuală, în care legăturile mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord au trecut de la deplasarea de materiale militare la trimiterea efectivă de trupe, reprezintă o amenințare gravă la adresa securității nu numai a țării noastre, ci și a comunității internaționale”, se arată în comunicat.

Oficialii sud-coreeni declaraseră anterior că este probabil adevărat că o parte din personalul nord-coreean se află în Rusia și este implicat în războiul acesteia cu Ucraina, dar nu au dat un răspuns clar cu privire la natura sau amploarea unei astfel de desfășurări.

Rusia neagă că a primit armament sau soldați din Coreea de Nord

De la întâlnirea dintre Kim și Putin de anul trecut, Coreea de Nord și Rusia și-au amplificat foarte mult legăturile militare și s-au întâlnit din nou în iunie anul acesta pentru a semna un parteneriat strategic cuprinzător care include un pact de apărare reciprocă.

Oficiali sud-coreeni și americani au spus că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și alte muniții. Din septembrie anul trecut, Coreea de Nord a expediat cel puțin 16.500 de containere cu arme către Rusia, iar Rusia a lansat rachete din aceste transporturi în Ucraina, potrivit Washingtonului.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă că ar fi implicate în transferuri de arme.

Kremlinul a respins, de asemenea, joia trecută afirmațiile conform cărora Coreea de Nord ar fi trimis personal militar pentru a ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei, catalogându-le drept „fake news”.

INTERVIURILE HotNews.ro