Sari direct la conținut

Fostul șef de cabinet al lui Donald Trump dezvăluie că fostul președinte i-a spus în privat că vrea „tipul de generali pe care îi avea Hitler”

HotNews.ro
Fostul șef de cabinet al lui Donald Trump dezvăluie că fostul președinte i-a spus în privat că vrea „tipul de generali pe care îi avea Hitler”
John Kelly, alături de Donald Trump, la Casa Albă în 2018 Foto: Susan Walsh / AP / Profimedia

John Kelly, care a fost șeful de cabinet la Casă Albă al lui Donald Trump din 2017 până în 2019, a declarat pentru The New York Times că fostul președinte „preferă cu siguranță abordarea dictatorială a guvernării”.

Afirmațiile lui Kelly, care vin cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor, sunt cele mai recente dintr-o serie de avertismente din partea foștilor colaboratori ai lui Trump de la Casa Albă cu privire la modul în care acesta vede președinția și ar exercita puterea dacă ar reveni în funcție, remarcă CNN.

„Ei bine, uitându-mă la definiția fascismului: Este o ideologie și o mișcare politică autoritară de extremă dreapta, ultranaționalistă, caracterizată de un lider dictatorial, autocrație centralizată, militarism, suprimarea forțată a opoziției, credința într-o ierarhie socială naturală”, a spus Kelly. „Deci, cu siguranță, din experiența mea, acestea sunt tipurile de lucruri despre care el crede că ar funcționa mai bine în ceea ce privește conducerea Americii.”

Kelly, un fost general de Marină, a povestit un moment în care fostul președinte a indicat că vrea „tipul de generali pe care îi avea Hitler”.

„Am nevoie de genul de generali pe care i-a avut Hitler”, a spus Trump în timpul unei conversații private la Casa Albă, când era președinte, potrivit afirmațiilor lui Kelly. „Oameni care i-au fost total loiali, care urmează ordinele”, a mai spus Trump.

Kelly a confirmat, de asemenea, într-o altă declarație pentru The Atlantic, că Trump a spus că și-ar fi dorit ca personalul său militar să îi arate același respect pe care generalii naziști ai lui Adolf Hitler l-au arătat dictatorului german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„«Vă referiți la generalii lui Bismarck?»” a declarat Kelly pentru The Atlantic că l-a întrebat pe Trump. „Adică, știam că nu știe cine a fost Bismarck, sau despre războiul franco-prusac. I-am spus: «Te referi la generalii kaiserului? Cu siguranță nu te poți referi la generalii lui Hitler?» Iar el a spus: «Da, da, generalii lui Hitler». I-am explicat că Rommel a trebuit să se sinucidă după ce a luat parte la un complot împotriva lui Hitler”.

Membrii echipei de campanie a lui Trump au negat existența acestui schimb de replici. „Este absolut fals. Președintele Trump nu a spus niciodată asta”, a replicat consilierul Alex Pfeiffer.

Afirmațiile lui Kelly au fost imediat speculate de către democrați. Tim Walz, propunerea Kamalei Harris pentru funcția de vicepreședinte, a spus în timpul unui eveniment de campanie în Wisconsin că astfel de vorbe despre generalii lui Hitler „îl fac să se simtă groaznic de rău”.

„Oameni buni, barierele de protecție au dispărut. Trump se îndreaptă către nebunie – un fost președinte al Statelor Unite și candidat pentru această funcție care vrea generali precum a avut Adolf Hitler”, a spus Walz.

În discursuri și interviuri recente, Trump a vorbit despre folosirea armatei americane împotriva rivalilor politici pe care i-a numit „dușmanul din interior”. Aceste comentarii au fost folosite de Kamala Harris în campanie. Candidata democrată le-a numit dovezi ale faptului că fostul președinte este „dezechilibrat” și reprezintă un pericol pentru valorile democratice.

„Aceasta este o democrație”, a declarat Kamala Harris. „Într-o democrație, președintele SUA, în interiorul SUA, ar trebui să fie capabil să suporte critici fără să spună că va încarcera persoane pentru asta”.

În interviul pentru New York Times, John Kelly a criticat comentariile lui Trump cu privire la „inamicul din interior”, spunând că „chiar și să o spui în scopuri politice pentru a fi ales – cred că este un lucru foarte, foarte rău, darămite să o faci cu adevărat”.

INTERVIURILE HotNews.ro