Sari direct la conținut

Parlamentul European a acordat Premiul Saharov pentru Libertate liderilor opoziției venezuelene în timp ce Nicolas Maduro e în Rusia la summitul BRICS

HotNews.ro
Parlamentul European a acordat Premiul Saharov pentru Libertate liderilor opoziției venezuelene în timp ce Nicolas Maduro e în Rusia la summitul BRICS
Nicolas Maduro alături de Vladimir Putin la summitul BRICS organizat anul acesta în orașul rusesc Kazan, FOTO: Maxim Shipenkov / AFP / Profimedia Images

Parlamentul European a acordat joi Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire Maríei Corina Machado și lui Edmundo González Urrutia, liderii opoziției din Venezuela pe care îi consideră câștigătorii alegerilor organizate de țara sud-americană anul acesta.

Câștigătorii au fost anunțați de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, după ședința Conferinței Președinților, care a luat decizia.

„Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire din 2024 este acordat Maríei Corina Machado și președintelui ales Edmundo González Urrutia pentru lupta lor curajoasă de a restabili libertatea și democrația în Venezuela. În căutarea lor a unei tranziții de putere corectă, liberă și pașnică, ei au susținut fără teamă valorile pe care milioane de venezueleni și Parlamentul European le prețuiesc atât de mult: justiția, democrația și statul de drept”, a declarat Roberta Metsola într-un comunicat remis de PE.

„Parlamentul European este alături de poporul din Venezuela și de María Corina Machado și președintele ales Edmundo González Urrutia în lupta lor pentru viitorul democratic al țării lor. Acest premiu este pentru ei”, a adăugat ea.

María Corina Machado a fost aleasă drept candidată la președinție a opoziției venezuelene din partea „Platformei Democratice a Unității” în 2023, dar a fost descalificată ulterior de Consiliul Electoral Național controlat de regimul lui Nicolas Maduro.

Maríei Corina Machado i s-a interzis să participe la alegerile prezidențiale din Venezuela, FOTO: Juan Barreto / AFP / Profimedia

Parlamentul European îl recunoaște pe contracandidatul lui Maduro drept președinte al Venezuelei

Edmundo González Urrutia, diplomat și politician care i-a urmat lui Machado în calitate de candidat al „Platformei Democratice a Unității”, a denunțat eșecul guvernului venezuelean de a publica rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale organizate de Venezuela în luna iulie și a contestat victoria declarată a lui Nicolás Maduro. Urrutia a părăsit țara în septembrie după ce a fost emis un mandat de arestare împotriva lui.

Într-o rezoluție adoptată la 19 septembrie 2024, eurodeputații au subliniat că misiunile internaționale de observare a alegerilor au arătat că scrutinul prezidențial din Venezuela nu a respectat standardele internaționale de integritate electorală. Parlamentul European l-a recunoscut pe Edmundo González Urrutia ca președinte legitim și ales democratic al țării și pe María Corina Machado ca lideră a forțelor democratice.

Edmundo Gonzalez Urrutia s-a autoexilat în Spania după alegerile prezidențiale din Venezuela, FOTO: Gabriela Oraa / AFP / Profimedia

Parlamentul a condamnat „frauda electorală” și încălcările grave și sistematice ale drepturilor omului comise împotriva opoziției democratice, a poporului venezuelean și a societății civile.

Arestări pe scară largă în Venezuela după alegerile prezidențiale

Potrivit guvernului venezuelean, 2.400 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor care au urmat alegerilor, iar organizațiile neguvernamentale au raportat moartea a 24 de persoane. María Corina Machado rămâne ascunsă, în timp ce Edmundo González Urrutia a fugit în Spania, care i-a acordat azil politic la 7 septembrie.

În rezoluția sa din septembrie 2024, Parlamentul a solicitat UE să extindă sancțiunile împotriva regimului venezuelean și să aplice sancțiuni țintite împotriva lui Nicolás Maduro și a cercului său de apropiați.

Înainte de alegeri, Parlamentul European a îndemnat statele membre să mențină sancțiunile impuse regimului Maduro și a criticat decizia neconstituțională de a împiedica figuri proeminente ale opoziției politice, precum María Corina Machado, să candideze în alegerile din 2024.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov pentru Libertatea de Gândire va avea loc pe 18 decembrie la Strasbourg, în timpul sesiunii plenare a Parlamentului.

Ce este Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertate de gândire este acordat anual începând cu 1988 persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului şi disidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro. 

Anul trecut premiul a fost acordat postum lui Mahsa Amini, tânăra ucisă în custodia Poliției Moravurilor din Iran după ce a fost reținută fiindcă nu purta corect hijabul. Moartea ei a declanșat cele mai mari proteste împotriva regimului de la Teheran din ultimii ani. Alături de Amini a fost premiată și mișcarea „Femeie, Viaţă, Libertate” din Iran.

În 2022 Parlamentul European a acordat Premiul Zaharov poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de preşedintele ucrainean, de liderii aleşi şi de societatea civilă.

Premiul a fost decernat în 2021 disidentului rus Alexei Navalnîi, pentru lupta sa contra corupţiei şi abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

INTERVIURILE HotNews.ro