Sari direct la conținut

VIDEO Parlamentul din Austria își alege, în premieră, un preşedinte de extremă dreapta

HotNews.ro
Walter ROSENKRANZ / Foto: Andreas Stroh / Zuma Press / Profimedia
Walter ROSENKRANZ / Foto: Andreas Stroh / Zuma Press / Profimedia

Walter Rosenkranz, din Partidul Libertății (FPÖ) de extremă dreapta, a fost numit, joi, președintele Parlamentului austriac. Nominalizarea sa în fruntea Parlamentului a nemulțumit comunitatea evreiască, scrie Agerpres, care citează DPA. Evenimentul este o premieră.

Pentru prima dată, un politician de extremă dreapta este ales ca președinte al Parlamentului din Austria. Rosenkranz va avea a doua cea mai importantă funcție în stat, după cea de președinte.

Rosenkranz a fost ales prin vot secret, de 100 din cei 183 de membri ai Consiliului Naţional. Numărul total al voturilor exprimate a fost de 162. Partidul Verzilor l-a respins în unanimitate.

În mod tradiţional, cel mai mare grup parlamentar numeşte preşedintele principalei camere legislative. Totuși, nu este obișnuit să alegi în această funcţie pe cineva al cărui partid este anti-UE şi nu se distanţează suficient de extremismul de dreapta, a spus liderul Verzilor, Werner Kogler.

Reacția comunității evreiești

Comunitatea evreiască din Austria și-au arătat nemulțumirea față de numirea lui Walter Rosenkranz ca președinte al Parlamentului.

Mai multe organizații care studiază lagărele de concentrare din perioada nazistă, precum și Centrul de documentare al rezistenţei austriece au emis avertismente privind alegerea lui Rosenkranz ca preşedinte ale Consiliului Naţional. Conform organizațiilor, Walter Rosenkranz a fost membru al unei frăţii de extremă dreapta.

Niciun partid nu vrea să guverneze cu liderul FPÖ

Walter Rosenkranz, în vârstă de 62 de ani, a deţinut în ultimii cinci ani funcţia de Avocat al Poporului în Austria. Între 2008 şi 2019 a fost membru al parlamentului, iar o perioadă lider al grupului FPÖ.

Partidul Libertății (FPÖ), condus de radicalul Herbert Kickl, care critică UE, iubește Rusia și se opune aderării depline a României la Schengen, a ieșit pe primul loc la alegerile parlamentare din Austria, de la finalul lunii septembrie.

Fondat în anii 1950 de foști membri ai SS și alți veterani naziști, FPÖ a desfășurat o campanie împotriva străinilor, promițând să ridice o „fortăreață Austria”, pentru a ține departe migranții.

Gruparea de extremă-dreapta a venit pe primul loc, cu 28,8%, dar este departe de a avea o majoritate absolută, ceea ce înseamnă că va trebui să găsească un partener de coaliție în parlament pentru a forma un guvern stabil, dacă președintele Alexander Van der Bellen îi va cere acest lucru.

Ca un prim pas către o posibilă coaliţie de guvernare după alegeri, Partidul Poporului Austriac (ÖVP) şi Partidul Social-Democrat (SPÖ) vor să înceapă vineri negocierile cu FPÖ. Deși partidul cu cele mai multe voturi trebuie să formeze Guvernul, niciun alt partid politic nu vrea să guverneze cu liderul FPÖ, Herbert Kickl. 

INTERVIURILE HotNews.ro