Sari direct la conținut

Șeful ONU nu a fost primit la Kiev după ce a participat la summitul din Rusia, unde a dat mâna cu Putin

HotNews.ro
Șeful ONU nu a fost primit la Kiev după ce a participat la summitul din Rusia, unde a dat mâna cu Putin
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin, la summitul BRICS din Rusia (Foto: Grigory Sysoyev / AP / Profimedia)

Participarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Summitul naţiunilor industriale emergente (BRICS) găzduit în orașul rus Kazan, nu a fost văzută cu ochi buni de Volodimir Zelenski, care, potrivit unui responsabil al preşedinţiei ucrainene, a refuzat să-l primească pe acesta la Kiev, transmite AFP, citată de Agerpres.

„După Kazan, el (Guterres) dorea să vină în Ucraina, dar preşedintele nu i-a confirmat vizita”, din cauza „umilirii” aplicate dreptului internaţional prin vizita în Rusia, a spus oficialul de la Kiev, care a cerut să nu i se dea numele.

Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu Vladimir Putin în marja summitului BRICS de la Kazan, în Rusia, „a reiterat poziția sa conform căreia invazia rusă din Ucraina este o încălcare a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional”.

Cu toate acestea, participarea șefului ONU la summit a fost criticată de Ucraina, care și-a exprimat indignarea, dar și de Estonia și Lituania.

Prin deplasarea sa la Kazan, Antonio Guterres a făcut o „alegere proastă” care „nu face decât să afecteze reputaţia ONU”, a apreciat Kievul. În același timp, Kievul a declarat miercuri că Rusia nu a reuşit să obţină sprijin pentru invazia sa în Ucraina la acest summit BRICS, potrivit AFP.

„Nu ar trebui să se revină la afaceri cu un agresor care poartă un război sângeros în Ucraina şi încalcă flagrant Carta ONU”, a declarat şeful diplomaţiei estoniene, în timp ce omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, a scris „inacceptabil” într-o reacţie la o postare a Ministerului ucrainean de Externe care anunţa vizita lui Guterres la BRICS.

Și opozanta rusă Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, a deplâns la rândul ei întâlnirea lui Guterres cu „criminalul” Putin.

„Este al treilea an de război, iar secretarul general al Organizației Națiunilor Unite dă mâna cu un criminal”, a denunțat Navalnaia într-un mesaj postat pe X.

În luna iunie, Guterres a declinat invitaţia Ucrainei de a participa la „summitul pentru pace” desfăşurat atunci în Elveţia, o conferinţă la care Rusia nu a fost invitată şi care a fost organizată de Kiev pentru a obţine sprijin internaţional faţă de condiţiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro