Sari direct la conținut

Campaniile militare ale lui Benjamin Netanyahu nu îi conving pe israelieni. Premierul se prăbușește în sondaje

HotNews.ro
Campaniile militare ale lui Benjamin Netanyahu nu îi conving pe israelieni. Premierul se prăbușește în sondaje
Premierul Israelului Benjamin Netanyahu face o evaluare de securitate în centrul de operațiuni al Forțelor Aeriene de la Kirya cu ministrul Apărării Yoav Gallant, șeful Statului Major al IDF Herzi Halevi, șeful Mossad, David dadi Barnea și șeful Agenției de Securitate Israeliene, Ronen Bar. Sursă foto: Israel Mod / Zuma Press / Profimedia

Încrederea publică în premierul Benjamin Netanyahu este scăzută și majoritatea israelienilor sunt în favoarea alegerilor anticipate, potrivit unui sondaj publicat vineri seară de Channel 12 News, înainte ca armata israeliană să efectueze lovituri aeriene asupra unor ținte militare din Iran, relatează Times of Israel.

Întrebați când ar trebui să aibă loc alegeri, 51% dintre respondenți spun cât mai curând posibil, în timp ce 39% doresc să aștepte până la următoarele alegeri generale, programate oficial pentru octombrie 2026.

Șefii securității israeliene a primit note mai bune în sondajul televiziunii de știri decât premierul israelian. Netanyahu a fost apreciat drept „bun” de 41% dintre respondenți și „rău” de 55%.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant este evaluat pozitiv de 58% dintre respondenți și negativ de 34%, în timp ce șeful Statului Major al Armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halev, primește calificativul „bun” de la 59% și „prost” de la 30%.

În mod similar, 55% dintre respondenți apreciază performanța șefului Shin Bet, Ronen Bar, ca fiind „bună” și doar 29% ca fiind „proastă”, iar șeful Mossad, David Barnea, este apreciat pozitiv de 60% dintre respondenți și negativ de doar 20%.

Sondajul constată, de asemenea, un sprijin covârșitor pentru un acord privind ostaticii și încetare a focului cu Hamas – chiar dacă acest lucru înseamnă oprirea luptelor în Gaza – 73% dintre respondenți susțin un astfel de acord și doar 14% se opun.

Majoritatea participanților la sondaj solicită, de asemenea, înființarea unei comisii de stat de anchetă privind eșecurile care au condus la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie 2023, cu 80% pentru și 10% împotrivă.

Sondajul, realizat de institutul de sondare Manu Geva, a chestionat 502 respondenți și are o marjă de eroare de 4,4%. Datele au fost colectate pe 29 septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro