Sari direct la conținut

Israelul a atacat Iranul. „Escaladare periculoasă” în Orientul Mijlociu. Teheranul, avertizat să nu riposteze, în timp ce Biden speră ca „acesta să fie finalul”

Israelul a atacat Iranul. „Escaladare periculoasă” în Orientul Mijlociu. Teheranul, avertizat să nu riposteze, în timp ce Biden speră ca „acesta să fie finalul”
Orașul Teheran, 26 octombrie 2024, după atacurile Israelului asupra unor ținte militare din Iran Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran. Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea declanşării operaţiunii. Iranul este pregătit să răspundă „agresiunii” israeliene, anunţă agenţia semi-oficială iranianţă Tasnim, conform CNN și News.ro. După mai multe ore, armata israeliană a anunţat încheierea atacului, precizând că au fost vizate facilităţi de producere a rachetelor. Teheranul a confirmat că Israelul a lovit centre militare din trei provincii.

Atacul IDF a vizat instalații iraniene de fabricare a rachetelor și baterii de apărare aeriană, ca răspuns la atacurile directe ale Teheranului asupra Israelului la începutul acestei luni și în aprilie, precum și la atacurile continue ale interpușilor săi din Orientul Mijlociu.

Cele mai noi informații despre atacul Israelului asupra Iranului, LIVE TEXT:

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste două state, scrie agenția germană de presă DPA.

Biden le-a declarat reporterilor, în oraşul Philadelphia, că a vorbit cu reprezentanţi ai serviciilor secrete şi a aflat că atacurile par să se fi limitat la obiective militare.

„Am fost cu comunitatea de informaţii în ultima jumătate de oră. Se pare că nu au lovit nimic altceva decât ţinte militare. Sper că acesta este finalul”, a spus Biden, potrivit Agerpres. Liderul de la Casa Albă a confirmat de asemenea că fusese informat în avans despre atacuri, aşa cum relatase deja presa americană.

Într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, preşedintele israelian Isaac Herzog a salutat sâmbătă Statele Unite, aliatul istoric al Israelului, şi cooperarea „publică şi secretă” între cele două ţări, după atacurile din Iran. „Doresc în mod cu totul special să mulţumesc marelui nostru prieten, Statele Unite, pentru că sunt un aliat adevărat şi pentru cooperarea publică şi secretă” în cele două ţări, a afirmat Herzog, în mesajul său.

Hotărârea Iranului de a se apăra „nu are limite”, a declarat sâmbătă ministrul de externe Abbas Araghchi, după atacurile israeliene din timpul nopţii asupra unor obiective militare ale ţării, informează AFP.

Armata israeliană a relaxat sâmbătă unele restricţii de siguranţă pentru locuitorii din zonele din nordul ţării, un posibil indiciu că nu se aşteaptă la vreun atac imediat pe scară largă din partea Iranului sau a apropiaţilor acestuia, scrie Reuters.

Decizia a fost luată în urma unei „evaluări a situaţiei”, conform unui comunicat care nu menţionează bombardarea de către Israel a unor puncte militare din Iran în primele ore ale zilei de sâmbătă, ca ripostă la atacul Iranului asupra Israelului din această lună.

În zonele cele mai apropiate de graniţa cu Libanul, unde gruparea islamistă șiită Hezbollah, susţinută de Iran, lansează de luni de zile rachete puternice asupra Israelului, şcolile pot fi deschise, cu condiţia să aibă adăposturi antiatomice în apropiere, a precizat armata israeliană, potrivit News.ro.

În oraşele puţin mai îndepărtate de graniţă, mai aproape de oraşul-port Haifa, adunările de până la 2.000 de oameni sunt acum permise.

Armata iraniană a anunţat sâmbătă că doar „sisteme radar” au fost avariate în timpul atacurilor israeliene împotriva unor ţinte militare din interiorul ţării, informează AFP.

„Graţie performanţei corespunzătoare a apărării antiaeriene a ţării, atacurile au cauzat pagube limitate şi doar unele sisteme radar au fost avariate”, a anunţat Statul Major al armatei, într-un comunicat citat de televiziunea de stat.

După ce mai devreme armata anunţase că atacul israelian a ucis doi militari iranieni, în cursul serii a revenit cu un comunicat, citat de agenţia IRNA, despre moartea altor doi militari în urma rănilor suferite.

Potrivit comunicatului Statului Major, citat de Agerpres, „un număr important de rachete au fost interceptate, iar avioanele inamice au fost împiedicate să intre în spaţiul aerian al ţării”.

Acesta mai afirmă că avioanele israeliene au utilizat spaţiul aerian al Irakului de care dispune armata americană, „pentru a lansa la distanţă un anumit număr de rachete aeropurtate cu rază lungă, dotate cu ogive foarte uşoare”.

„Iranul, rezervându-şi dreptul legal şi legitim de a reacţiona la momentul oportun, pune accentul pe instaurarea unei încetări a focului durabile în Gaza şi în Liban”, conchide comunicatul de la Teheran.

Atacul de sâmbătă a Israelului asupra Iranului poate marca un nou pas către un război mai amplu între două dintre cele mai puternice armate din regiune. Însă, rapoartele indică că israelienii au optat pentru o ripostă moderată la lovitura pe care Teheranul a lansat-o asupra Israelului la 1 octombrie, iar Iranul se confruntă cu o dilemă în ceea ce privește riposta, potrivit The New York Times și The Washington Post.

Determinarea Iranului de a se apăra „nu are limite”, a declarat sâmbătă ministrul de externe Abbas Araghchi, după atacurile israeliene din timpul nopţii asupra unor obiective militare ale ţării, informează AFP.

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a catalogat sâmbătă atacurile israeliene asupra Iranului drept o „escaladare periculoasă” în regiune, afirmând că Washingtonul poartă „întreaga responsabilitate” pentru „masacrele și tragediile cauzate” de statul evreu, aliatul SUA, scrie AFP.

Uniunea Europeană a lansat sâmbătă un apel tuturor părţilor să dea dovadă de „cea mai mare reţinere” pentru a evita o „escaladare incontrolabilă” în Orientul Mijlociu, după loviturile israeliene în Iran, scrie AFP.

„Ciclul periculos de atacuri şi de represalii riscă să provoace o nouă extindere a conflictului regional”, a avertizat UE, într-un comunicat.

„Recunoscând dreptul Israelului la autoapărare, UE cheamă toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita o escaladare incontrolabilă, care nu este în interesul nimănui”, a adăugat blocul Celor 27, menţionând că atacurile au intervenit într-un context de „tensiuni regionale grave şi în creştere”, potrivit Agerpres.

„UE rămâne deplin determinată să reducă tensiunile şi să contribuie la dezescaladare şi, în acest scop, rămâne în contact strâns cu toţi actorii implicaţi”, mai afirmă blocul comunicat, în comunicat.

Statele din Golf au condamnat sâmbătă recentele atacuri israeliene împotriva unor ţinte militare în Iran, avertizând în legătură cu orice extindere a conflictului în regiune, informează AFP și Agerpres.

„Regatul Arabiei Saudite condamnă” loviturile israeliene în Iran şi îşi reiterează „poziţia fermă de respingere a escaladării conflictului în regiune”, care „ameninţă securitatea şi stabilitatea ţărilor şi popoarelor” în Orientul Mijlociu, a indicat Ministerul de Externe, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite au condamnat, într-un comunicat emis de Ministerul de Externe, loviturile întreprinse de Israel, declarându-se „profund preocupate de continuarea escaladării şi de repercusiunile sale asupra securităţii şi stabilităţii regionale”.

Şi sultanatul Oman, care întreţine relaţii strânse cu Iranul, a condamnat atacul israelian, considerându-l „o escaladare ce alimentează ciclul de violenţă şi subminează eforturile de dezescaladare”, şi chemând comunitatea internaţională să „pună capăt acestor încălcări flagrante ale teritoriilor unor ţări vecine”.

Sultanatul Oman joacă de mult timp un rol de mediator între Iran şi statele occidentale.

Emiratul Qatar, de asemenea, a condamnat o „încălcare flagrantă a suveranităţii Iranului”, într-un comunicat al Ministerului de Externe care cheamă „toate părţile implicate să facă dovadă de reţinere şi să îşi rezolve diferendele prin dialog şi mijloace paşnice”.

Condamnând atacurile israeliene, Kuweitul a apreciat, tot într-un comunicat al diplomaţiei, că ele reflectă „politica de haos” dusă de Israel, care „pune în pericol securitatea regiunii”.

În fine, Bahreinul, care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul în anul 2020, a condamnat „operaţiunea militară” contra Iranului, declarându-se „profund preocupat de escaladarea continuă a tensiunilor” în regiune.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a detectat lansarea a aproximativ 80 de proiectile din Liban, inclusiv a cel puţin patru drone, care au fost interceptate sau au căzut în zone deschise, fără a provoca victime, informează agențiile EFE şi AFP.

La ora locală 15.00 (12.00 GMT), „în jur de 80 de proiectile trase de organizaţia teroristă Hezbollah au intrat din Liban spre Israel”, a indicat armata israeliană, într-un comunicat.

În mai multe comunicate, Hezbollah a dat asigurări că luptătorii săi au tras „salve de rachete” asupra a cinci zone rezidenţiale din nordul Israelului, mai ales la periferia urbană a Krayot, la nord de Haifa.

Israelul a afirmat că a interceptat, în cursul dimineţii, două drone lansate din Liban, şi alte două în timpul după-amiezii. În plus, forţele aeriene israeliene au atacat diferite puncte din Dahye, suburbiile sudice ale Beirutului, o fortăreaţă a Hezbollah devenită o ţintă frecventă a bombardamentelor israeliene în ultima lună, potrivit Agerpres.

Între timp, echipele israeliene de urgenţă acţionează pentru stingerea unor incendii care au izbucnit în nordul Israelului după ce mai multe rachete au fost lansate în zonă, scrie presa israeliană.

Vineri, două persoane au murit şi şapte au fost rănite în nordul ţării după lansarea unui baraj de rachete revendicat de Hezbollah împotriva zonei Galileii. La rândul lor, forţele israeliene au susţinut sâmbătă că au atacat aproximativ 70 de „ţinte” Hezbollah în întreg Libanul în ultimele 24 de ore, incluzând depozite de arme, grupuri de combatanţi sau puncte de observație.

Încrederea publică în premierul Benjamin Netanyahu este scăzută și majoritatea israelienilor sunt în favoarea alegerilor anticipate, potrivit unui sondaj publicat vineri seară de Channel 12 News, înainte ca armata israeliană să efectueze lovituri aeriene asupra unor ținte militare din Iran, relatează Times of Israel.

Ministerul rus de Externe a declarat sâmbătă că este profund îngrijorat de escaladarea dintre Israel și Iran și a îndemnat la normalizarea situației din Orientul Mijlociu, după ce Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra unor instalații militare din Iran, informează Reuters.

Ministerul libanez de Externe a condamnat sâmbătă loviturile aeriene ale Israelului asupra mai multor situri din Iran, descriindu-le drept o încălcare a suveranității iraniene și o amenințare gravă la adresa păcii și securității regionale și internaționale, informează Reuters.

Gruparea Hezbollah din Liban a declarat sâmbătă că a lansat un atac cu dronă împotriva bazei aeriene israeliene Tel Nof, la sud de Tel Aviv, transmite Reuters.

Egiptul este profund îngrijorat de escaladarea situației din Orientul Mijlociu, inclusiv de atacul aerian israelian asupra Iranului, și condamnă toate măsurile care amenință securitatea și stabilitatea regională, a precizat sâmbătă Ministerul de Externe într-o declarație citată de Reuters.

Ministerul pakistanez de externe a condamnat atacul Israelului, se arată într-un comunicat citat de Reuters.

„Pakistanul condamnă ferm loviturile Israelului împotriva Republicii Islamice Iran. Aceste lovituri subminează calea către pacea și stabilitatea regională și constituie, de asemenea, o escaladare periculoasă într-o regiune deja volatilă.

Israelul poartă întreaga responsabilitate pentru ciclul actual de escaladare și extindere a conflictului. Facem apel la Consiliul de Securitate al ONU să își joace rolul pentru menținerea păcii și securității internaționale și să ia măsuri imediate pentru a pune capăt imprudenței israeliene în regiune și comportamentului său criminal.”

Iranul anunță moartea a doi soldați

Doi soldați au fost uciși în atacurile aeriene israeliene de sâmbătă dimineață asupra Iranului, a anunțat agenția oficială de presă IRNA, transmite Reuters.

„Armata Republicii Islamice Iran, apărând securitatea Iranului și protejând poporul și interesele Iranului, a sacrificat doi dintre luptătorii săi în timp ce contracara proiectilele regimului criminal sionist”, se arată în declarație.

Emiratele Arabe Unite au condamnat sâmbătă țintirea facilităților militare ale Iranului și au subliniat importanța exercitării unei „rețineri maxime” pentru a evita escaladarea, transmite Israel.

Compania aeriană emiratiană flydubai a anulat sâmbătă zboruri către Iordania, Iran, Irak și Israel și a deviat altele, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, la scurt timp după ce Israelul a lovit ținte militare din Iran, transmite Reuters.

Cu ce sunt înzestrate, de fapt, cele două țări rivale. Ce ar folosi Iranul și Israelul în orice război aerian cu rază lungă de acțiune

Premierul britanic Keir Starmer a declarat sâmbătă că Iranul nu ar trebui să răspundă la valul de lovituri israeliene, îndemnând toate părțile la reținere, informează Reuters.

„Sunt de acord că Israelul are dreptul să se apere împotriva agresiunii iraniene. Și înțeleg că trebuie să evităm o nouă escaladare regională și îndemn toate părțile să dea dovadă de reținere. Iranul nu ar trebui să răspundă”, a declarat el, vorbind în cadrul unei conferințe de presă în Samoa, unde a participat la o reuniune a șefilor de guvern din Commonwealth.

Israelul a făcut ceva neașteptat înainte de lansat atacul împotriva Iranului

Iranul pare să minimalizeze atacurile de peste noapte ale Israelului, o sursă citată de mass-media de stat negând anunțul IDF potrivit căruia zeci de avioane de luptă au luat parte la atacul de represalii, conform Times of Israel.

„Rapoartele care susțin că 100 de avioane militare israeliene au avut un rol în atac sunt, de asemenea, minciuni, deoarece Israelul încearcă să supraestimeze atacul său slab”, a declarat sursa citată de agenția de presă semioficială iraniană Tasnim.

Presa de stat relatează, de asemenea, că avioanele israeliene nu au pătruns în spațiul aerian iranian în timpul atacurilor și că au provocat doar pagube limitate.

Anterior, Iranul a declarat că sistemul său de apărare aeriană a contracarat cu succes atacurile Israelului asupra țintelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam, cu „pagube limitate” în unele locații.

Sursa citată de Tasnim mai spune că instalațiile Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Teheran nu au fost vizate.

Casa Albă îndeamnă Iranul „să-şi înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se poată termina fără o escaladare suplimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, după ce atacurile aeriene ale Israelului împotriva Iranului s-au încheiat, informează News.ro.

„Israelul a anunţat că răspunsul său la atacul Iranului cu rachete balistice din 1 octombrie este încheiat. După cum au afirmat israelienii, răspunsul lor a fost un exerciţiu de autoapărare şi a evitat în mod specific zonele populate şi s-a concentrat exclusiv pe ţinte militare, spre deosebire de atacul Iranului împotriva Israelului care a vizat cel mai populat oraş al Israelului”, a afirmat Savett într-un comunicat.

„Statele Unite nu au participat la această operaţiune. Scopul nostru este să accelerăm eforturile diplomatice şi să reducem tensiunile în regiunea Orientului Mijlociu. Îndemnăm Iranul să-şi înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se poată termina fără escaladare ulterioară.”

Mișcarea neașteptată a Israelului cu puțin timp înainte de a ataca Iranul

Iranul va relua zborurile în mod normal de la ora 9 a.m. (0530 GMT), a anunțat sâmbătă agenția de presă semi-oficială Tasnim, după o scurtă suspendare în urma loviturilor Israelului asupra unor ținte militare din țară, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că obiectivele atacului de peste noapte asupra Iranului au fost atinse cu succes.

„Atacul de represalii a fost finalizat, iar obiectivele sale au fost atinse”, a spus Hagari într-o conferință de presă, conform Times of Israel.

„Acum, Israelul are o libertate de acțiune mai largă și în Iran. Iranul a lovit Israelul de două ori… și a plătit prețul pentru asta”, a spus el.

„Suntem concentrați pe obiectivele războiului din Gaza și Liban. Iranul este cel care continuă să facă presiuni pentru o escaladare regională largă”, a mai declarat Hagari.

El spune că țintele care au fost lovite în Iran peste noapte au fost selectate dintr-o „serie largă de ținte”.
„Vom ști cum să selectăm ținte suplimentare și să le lovim dacă este necesar. Acesta este un mesaj clar, oricine amenință Israelul, va plăti un preț greu”, a adaugat Hagari.

Israelul a țintit instalațiile militare unde se fac rachete

Arabia Saudită a condamnat sâmbătă atacarea țintelor militare din Iran, catalogând acțiunea drept o „încălcare a suveranității sale” și a legilor internaționale, îndemnând toate părțile să dea dovadă de maximă reținere și făcând apel la comunitatea internațională să ia măsuri în vederea dezescaladării și încetării conflictelor din regiune, transmite Reuters.

Loviturile Israelului asupra siturilor militare din Iran par să fi fost un răspuns direcționat și proporțional la atacurile anterioare ale Teheranului, cu un risc scăzut de vătămare a civililor, a declarat vineri târziu un înalt oficial al administrației Biden, informează Reuters.

Acesta ar trebui să fie sfârșitul schimbului direct de focuri între cele două țări, a declarat oficialul, adăugând că SUA are multiple canale directe și indirecte de comunicare cu Iranul, prin care și-a exprimat clar poziția.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţă că a finalizat atacuri aeriene „de precizie şi ţintite” asupra unor obiective militare din Iran, în mai multe zone.

„Avioanele noastre s-au întors acasă în siguranţă. Atacul a fost efectuat ca răspuns la atacurile regimului iranian împotriva statului Israel şi a cetăţenilor săi în ultimele luni”, a anunţat armata israeliană precizând că atacul s-a încheiat şi misiunea a fost îndeplinită”.

Forţele aeriene israeliene au lovit „facilităţi de producere a rachetelor” despre care afirmă că au fost folosite pentru a produce rachetele pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în ultimul an.

„Aceste rachete reprezentau o ameninţare directă şi imediată pentru cetăţenii statului Israel”. a precizat armata israeliană.

În acelaşi timp, a spus armata, au fost lovite reţele de rachete sol-aer „şi capacităţi aeriene suplimentare iraniene”.

Israelul atacă Iranul. Recția Teheranului

Cartierul general al Apărării Aeriene Naţionale al Iranului a declarat că Israelul a atacat centre militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam

Acesta a transmis: „Sistemul integrat de apărare aeriană a urmărit şi contracarat cu succes această acţiune agresivă, deşi au fost cauzate pagube limitate în unele locaţii, iar dimensiunile acestui incident sunt în prezent în curs de investigare”.

SUA au fost informate

 Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea operaţiunii sale împotriva ţintelor din Iran, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialul a adăugat că nu a existat nicio implicare a SUA în operaţiunea israeliană.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant au vorbit despre atacurile Israelului asupra ţintelor militare iraniene.

„Secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului şi dreptul la autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Conform sursei citate, Austin a reafirmat decizia Statelor Unite de a apăra personalul SUA, Israelul şi partenerii din întreaga regiune în faţa ameninţărilor din partea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran şi Iran, precum şi determinarea SUA „de a împiedica orice actor să exploateze tensiunile sau să se extindă. conflictul din regiune.”

INTERVIURILE HotNews.ro