Sari direct la conținut

Alexandr Stoianoglo refuză o nouă dezbatere cu Maia Sandu. Invitația de la televiziunea publică, respinsă în ziua în care era programată dezbaterea

HotNews.ro
Alexandr Stoianoglo refuză o nouă dezbatere cu Maia Sandu. Invitația de la televiziunea publică, respinsă în ziua în care era programată dezbaterea
Candidatul la președinție al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă la sediul partidului din Chișinău, 18 octombrie 2024. Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Echipa candidatului socialiștilor în alegerile prezidențiale din Moldova a motivat anularea prezenței prin decizia echipei de a „nu participa la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii”. Anunțul a fost făcut abia astăzi, deși despre invitația la Moldova 1 și Radio Moldova se cunoștea de aproape o săptămână, iar Maia Sandu a anunțat public că a acceptat propunerea, relatează „Ziarul de Gardă”, publicație din Republica Moldova. Dezbaterea era programată să aibă loc astăzi, de la ora 19.00.

„Pentru turul doi, echipa sa electorală a stabilit clar că nu va participa la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii. Am fost și rămânem deschiși să participăm la dezbateri pe o platformă neutră”, a declarat deputata Adela Răileanu, membră a Blocului Socialiștilor și Comuniștilor care susțin candidatura lui Stoianoglo.

Ea a acuzat televiziunea publică de încercare de influențare a alegerilor, invocând constatări care au fost făcute de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Observatorii OSCE au constatat derapaje serioase la televiziunile care acum insistă pe dezbateri. Experții au semnalat că aceste instituții nu au asigurat echilibrul în informarea cetățenilor în primul tur, nefiind imparțiale și promovând masiv acțiunile guvernării, fără o analiză critică”, a acuzat deputata.

Potrivit raportului OSCE, în timpul campaniei, acoperirea politică la radio și televiziune a fost strict reglementată pentru a se asigura corectitudinea, acuratețea și imparțialitatea, însă monitorizarea mass-media de către ODIHR a arătat că președinta în exercițiu a beneficiat de cea mai mare acoperire generală în programele de știri și editoriale, atât în calitatea sa oficială, cât și în calitate de candidat, fără o distincție clară între cele două. 

Singura dezbatere dintre cei doi candidați a avut loc duminică, fără un moderator.

INTERVIURILE HotNews.ro