Sari direct la conținut

Guvernatorul unei bănci centrale denunță o fraudă uriașă, cu implicarea serviciului de informații militare. Bancherii, amenințați cu „arma la tâmplă”

HotNews.ro
Guvernatorul unei bănci centrale denunță o fraudă uriașă, cu implicarea serviciului de informații militare. Bancherii, amenințați cu „arma la tâmplă”
Soldați din Bangladesh fotografiați în luna iulie a acestui an, când armata a suprimat violent manifestațiile împotriva guvernului fostului premier Sheikh Hasina, FOTO: Munir Uz Zaman / AFP / Profimedia Images

Magnați financiari, serviciul de informații militare al țării și amenințări cu „arma la tâmplă” au contribuit la devalizarea băncilor cu o sumă uriașă, ca parte a unei scheme de fraudă pe care noua guvernatoare a Băncii Centrale din Bangladesh o descrie drept una fără precedent „după orice standarde internaționale”, relatează Financial Times.

Ahsan Mansur, numit guvernator al Băncii Centrale de la Dacca după ce fosta prim-ministră Sheikh Hasina a fugit din țară la începutul lunii august, afirmă într-un interviu acordat jurnaliștilor de la FT că Directoratul General al Forțelor de Informații (DGFI), serviciul de informații militare al Bangladeshului, a ajutat la preluarea forțată a mai multor bănci importante din țară.

Mansur estimează prejudiciul total la 2 trilioane de taka, echivalentul a aproximativ 16,7 miliarde de dolari. Ea spune că această sumă a fost scoasă din Bangladesh după preluările băncilor, cu ajutorul mai multor metode. Printre cele enumerate de guvernator se numără acordarea unor împrumuturi noilor acționari și emiterea unor facturi de import „umflate”.

„Aceasta este cea mai mare, jefuirea la cel mai înalt nivel a băncilor după orice standarde internaționale. Nu s-a întâmplat la această scară nicăieri, și a fost susținută de stat și nu s-ar fi putut întâmpla fără ca oamenii din informații să pună arme la tâmplele [foștilor directori ai băncilor]”, a acuzat el.

La cine ar fi ajuns banii delapidați de la bănci

Guvernatorul acuză că o mare parte din sumă, „cel puțin 10 miliarde de dolari”, a fost „sifonată” de Mohammed Saiful Alam, fondatorul și președintele conglomeratului industrial S Alam din Bangladesh, și asociați ai săi.

„Își acordau lor înșiși împrumuturi în fiecare zi” după preluarea băncilor cu ajutorul DGFI, acuză Mansur, un fost economist în cadrul Fondului Monetar Internațional.

Grupul S Alam a negat acuzațiile guvernatorului într-un comunicat, afirmând că guvernul interimar format după fuga lui Sheikh Hasina duce o „campanie coordonată” de discreditare a sa „și a mai multor afaceri de frunte din Bangladesh”, cu încălcarea principiilor privind tratamentul corect și imparțial.

Jurnaliștii de la FT nu au reușit să obțină un comentariu din partea DGFI sau a Directoratului pentru Relațiile Publice ale Serviciilor, biroul de presă al forțelor armate din Bangladesh.

Schimbare de putere violentă în țara asiatică

Sheikh Hasina s-a aflat la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996-2001. Ea a fugit cu elicopterul din Palatul Prezidențial din Dacca în luna august, după ce sute de mii de persoane au ieșit din nou să protesteze împotriva guvernului ei și manifestațiile au degenerat în violențe.

Manifestanții au acuzat executivul acesteia de violențe și reprimarea brutală a protestelor izbucnite cu o lună înainte, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de cotele obligatorii pentru locurile de muncă de la stat.

Protestele au izbucnit de asemenea pe fondul încetinirii economiei și a nivelului de trai care rămâne scăzut, Bangladesh având unul dintre cele mai mici PIB-uri pe cap de locuitor din Asia.

Hasina s-a refugiat în India după ce a fugit din țară, dar locul în care se află în prezent nu este cunoscut.

Un bancher povesește cum a fost sechestrat pentru a demisiona

Guvernul interimar al Bangladeshului este condus de economistul Muhammad Yunus, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace care risca o condamnare la închisoare pe viață înainte de schimbarea puterii. Una dintre marile promisiuni ale guvernului său este de a recupera fondurile despre care afirmă că au fost delapidate de membri ai fostului regim și colaboratorii lor.

Mohammad Abdul Mannan, fostul șef al băncii Islami Bank Bangladesh, una dintre cele mai mari din țara asiatică, a confirmat pentru FT versiunea evenimentelor prezentată de noul guvernator al Băncii Centrale.

El spune că presiunile la adresa sa au început în 2013 din partea „unor persoane asociate guvernului de atunci”.

Mannan spune că în ianuarie 2017 a fost luat cu forța pentru a se întâlni cu un înalt oficial din domeniul apărării și sechestrat timp de o zi pentru a fi convins să demisioneze.

„Ei au pregătit documente bancare cu acte false. A trebuit să semnez o scrisoare de demisie”, a explicat acesta.

Grupul S Alam și-a diversificat portofoliul pentru a intra în afaceri bancare în ultimul deceniu. Grupul notează pe site-ul său că are „investiții semnificative” în 7 bănci din țară, printre care și Islami Bank Bangladesh.

INTERVIURILE HotNews.ro