Sari direct la conținut

VIDEO Premierul Bangladeshului a fugit cu elicopterul de la reședința oficială după ce sute de mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva guvernului

HotNews.ro
VIDEO Premierul Bangladeshului a fugit cu elicopterul de la reședința oficială după ce sute de mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva guvernului
Clădire incendiată în timpul protestelor din Bangladesh, FOTO: Zabed Hasnain Chowdhury-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sheikh Hasina, premierul Bangladeshului, şi-a părăsit luni cu elicopterul palatul de la Dacca, potrivit unei surse apropiate conducătoarei, înainte ca mii de manifestanţi antiguvernamentali să-l ia cu asalt, potrivit unor imagini televizate, relatează AFP și News.ro.

Un purtător de cuvânt al Forţelor armate a declarat anterior AFP că şeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, urma să se adreseze ţării luni după-amiaza. Acest general anunţa sâmbătă într-un comunicat că militarii se vor afla „întotdeauna alături de popor”.

Palatul lui Hasina la Dacca a fost luat cu asalt de mii de manifestanţi, potrivit unor imagini televizate, după ce o sursă a declarat AFP că şefa guvernului a fugit într-un „loc sigur”.

Ea a părăsit oraşul cu elicopterul, potrivit unei surse apropiate conducătoarei în vârstă de 76 de ani.

„Ea voia să înregistreze un discurs. Dar nu a putut să aibă ocazia să o facă”, a declarat pentru AFP această sursă apropiată şefei guvernului. Unele televiziuni locale transmit deja că Hasima ar fi fugit din țară.

Haos în Bangladesh pe fondul protestelor pe scară largă

Fiul lui Hasina, Sajeeb Wazed, a cerut forţelor de securitate să împiedice orice tentativă de preluare a puterii.

„Datoria voastră este să asiguraţi securitatea poporului nostru şi ţării noastre şi să impună respectarea Constituţiei”, a scris el pe Facebook.

Intervievat de AFP, un consilier apropiat de premier a declarat sub acoperirea anonimatului că demisia lui Sheikh Hasina este o „posibilitate”.

Sheikh Hasina este fiica mai mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, părintele fondator al Bangladeshului, țară care şi-a proclamat independenţa faţă de Pakistan în 1971.

Hasina se află la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996-2001.

Luni, sute de mii de manifestanţi antiguvernamentali defilau pe străzile capitalei, la o zi după confruntări sângeroase, soldate cu cel puţin 94 de morţi în întreaga ţară.

Potrivit unor martori, mulţimi largi mărşăluiau pe străzi în Dacca şi au doborât barajele instalate de forțele de ordine.

Cotidianul Business Standard estimează că 400.000 de protestatari manifestau luni, un număr pe care AFP scrie că nu a fost în măsură să-l verifice.

Cel puţin 300 de persoane au fost ucise de la începutul manifestaţiilor, în iulie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date de la poliţie, oficiali şi surse spitaliceşti.

În ţară, o interdicţie de circulaţie a intrat în vigoare duminică seara. Cele 3.500 de fabrici au fost închise în Bangladesh, unde industria textilă a fost principalul motor al unei creşteri economice impresionante.

Accesul la Internet a fost tăiat în mod generalizat luni, potrivit furnizorilor şi unor organisme de supraveghere.

De ce protestează sute de mii de oameni în țara asiatică

Manifestanții acuză guvernul lui Hasima de violențe și reprimarea brutală a protestelor ce au avut loc luna trecută, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de cotele obligatorii pentru locurile de muncă de la stat.

Protestele au început în luna iunie, după ce Înalta Curte a Bangladeshului a obligat guvernul să reintroducă cotele obligatorii de ocupare a unor posturi publice de către descendenții persoanelor care au luptat în Războiul de Eliberare a Bangladeshului din 1971.

Guvernul lui Hasina abrogase aceste cote obligatorii în 2018. Curtea Supremă a Bangladeshului, cea mai înaltă instanță a țării, a suspendat luna trecută decizia instanței inferioare.

Potrivit ultimei decizii, 93% din locurile de muncă oferite de guvern trebuie să fie ocupate pe bază de merit. Însă reprimarea brutală a protestelor de către autorități între deciziile celor două instanțe a făcut ca furia manifestanților să se îndrepte acum împotriva guvernului lui Hasina.

Bangladeshul a oferit timp de decenii condiții de angajare la stat privilegiate persoanelor care au luptat în războiul de independență al țării, soldat cu peste 30.000 de morți.

Însă în condițiile în care numeroși luptători s-au pensionat între timp, guvernul de atunci al lui Hasima a decis în 1997 să extindă cotele obligatorii de angajare și pentru urmașii celor care au luptat în război.

Protestele din ultimele luni au izbucnit pe fondul încetinirii economiei și a nivelului de trai care rămâne scăzut, Bangladesh având unul dintre cele mai mici PIB-uri pe cap de locuitor din Asia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro